Noi acuzații privind achizițiile din pandemie: Virgil Popescu, vizat de o plângere la DNA. Prejudiciul ajunge la 29 de milioane de dolari

Noi acuzații privind achizițiile din pandemie: Virgil Popescu, vizat de o plângere la DNA. Prejudiciul ajunge la 29 de milioane de dolari
Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei. Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, este vizat de o plângere penală depusă la DNA privind achiziția a circa 100.000.000 de măști din Vietnam pentru suma de 148.314.000 lei, în perioada pandemiei, când era ministru al Economiei.

Plângere la DNA împotriva lui Virgil Popescu

Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus la DNA o plângere penală privind posibile fapte de corupție și/sau asimilate infracțiunilor de corupție legate de achiziționarea, în mai 2020, de către Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE), a circa 100.000.000 de măști din Vietnam, pentru suma de 148.314.000 lei. Acestea au fost valorificate prin vânzare doar în procent de 5%.

Plângerea îl vizează pe liberalul Virgil Popescu, ministrul Economiei atunci, dar e formulată și împotriva conducerii SAPE, a Companiei Naționale Romarm SA precum și a altor persoane ce urmează a fi identificate pe parcursul urmăririi penale, informează stiripesurse.ro.

La vremea respectivă, cu argumentul că trebuie combătută specula, guvernanții au decis să cumpere o cantitate uriașă de măști anti-COVID.

Pentru ca achiziția să fie posibilă printr-o societate aflată în subordinea ministerului în speță, Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE) a primit peste noapte codul CAEN necesar și a devenit rapid dealer de măști. Responsabil a fost Virgil Popescu.

Ulterior s-a implicat și Compania Națională Romarm SA, care urma să se ocupe de transportul măștilor din Vietnam. Ea a apelat la serviciile unei firme private. Cele șase transporturi au costat statul român 1,75 milioane de dolari, un preț supraevaluat.

Măștile au fost predate spre depozitare unei alte firme private, pentru 20.000 de euro pe lună, preț de asemenea supraevaluat, potrivit raportului Curții de Conturi din 2021.

Însă, deși scopul era combaterea speculei, SAPE a reușit să vândă doar 5.234.150 de bucăți din cele 95.970.000 achiziționate, respectiv 5%, suma încasată fiind de 7.014.000 lei. Unul dintre clienți a fost chiar Ministerul Educației, care a cumpărat aproximativ două milioane de măști la un preț sensibil mai mare decât prețul pieței. Restul de măști a fost ulterior donat Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Cât ne-a costat această „afacere” cu măști

În total, toată această „afacere” a costat România 148.314.000 lei fără TVA. Dar o serie de companii private au câștigat sume uriașe din prețuri supraevaluate. Prejudiciul, calculat și constatat de Curtea de Conturi, este reprezentat de diferența între valoarea măștilor achiziționate și valoarea celor vândute, adică uriașa sumă de 141.300.000 lei.

Amintim că, la începutul lunii martie, Virgil Popescu a fost audiat la DNA ca martor în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm și livrate în spitalele Ministerului Apărării.

Tot legat de achizițiile din pandemie, Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia, dată în vara anului trecut, aparține Tribunalul Bucureşti și nu e definitivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie