Premierul Ciucă face stânga-împrejur în privința Ordonanței menită să facă economii la bugetul de stat, în contextul informațiilor despre gaura la buget de peste 20 de miliarde de lei. Ar fi fost amânată ședința privind măsurile de austeritate în sistemul bugetar care ar fi trebuit să aibă loc în această săptămână.
Motivul acestei amânări? Deși a dat asigurări că nu se va atinge de mediul privat, guvernul Ciucă face acum simulări și pentru supraimpozitarea angajaților din companii, nu doar a celor de la stat.
Potrivit surselor Antena3.ro, se fac calcule la Ministerul Finanţelor pentru a se vedea în ce măsură pot fi supraimpozitate veniturile care depăşesc indemnizaţia preşedintelui Klaus Iohannis, de 14.000 de lei net.
Guvernul Ciucă este decis să crească povara fiscală și în acest moment există două variante: supraimpozitarea aplicată doar bugetarilor, dar şi varianta de a taxa practic şi angajaţii din mediul privat.
Premierul Nicolae Ciucă le-a promis sindicaliștilor, în ședința Consiliului Tripartit desfășurată luni, modificarea așa-numitei ordonanțe a austerității, după ce organizații din învățământ, sănătate și administrație locală au amenințat cu greve dacă nu se renunță la înghețarea salariilor și a angajărilor în sistemul public.
Conform unei variante de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, guvernul pregăteşte suspendarea procedurilor de ocupare a posturilor vacante în instituţiile statului, înghețarea salariilor, precum și stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. De asemenea, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care dețin titlul de doctor în științe.
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, și-a manifestat speranța că mediul privat „nu se va trezi” cu supraimpozitarea luată în calcul de Guvern pentru bugetari. O astfel de măsură „pare scoasă la o bere”, „e absolut stupidă” și „nu are noimă” în privat, unde salariile se stabilesc în funcție de productivitate, a explicat Burnete.
Acesta a mai susținut că, în loc să impună impozitarea progresivă, politicienii mai bine s-ar preocupa de modernizarea ANAF, căci Agenția nu e în stare nici măcar să colecteze TVA-ul, o taxă simplă. Radu Burnete a insistat că ordinea logică aceasta este: întâi modernizezi ANAF ca să poată colecta și abia apoi, eventual, te gândești la majorări de taxe dacă tot veniturile la stat nu sunt suficiente, nu invers. În acest moment, și dacă s-ar aplica impozitarea progresivă, ANAF-ul pur și simplu n-ar putea colecta.