Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor”

Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor”
Darius Vâlcov, la acel moment ministru al Finanțelor, susținând o declarație de presă la Parlament pe 9 februarie 2015. Foto: Hepta.ro / Inquamphotos / Photographer: Ovidiu Micsik

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov a fost condamnat marți la 6 ani de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiție în ”dosarul tablourilor”.

În 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în condamnase în primă instanţă pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis desființarea, în parte, a deciziei și prima instanță și descontopierea pedepsei de 8 ani de închisoare în pedepse componente: 3 ani închisoare, pentru trafic de influență, 5 ani închisoare pentru spălarea banilor. „(…) Contopește pedepsele stabilite prin prezenta decizie şi aplică inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse de 3 ani închisoare, acesta urmând să execute, în final, pedeapsa de 6 ani închisoare”.

Decizia pronunțată marți de instanța supremă este definitivă.

Acuzațiile aduse de DNA

În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

La perchezițiile făcute atunci de procurori, procurorii au găsit un seif pe care Darius Vâlcov îl ascunsese în casele mai multor cunoscuţi sau parteneri de afaceri și în care se afla o adevărată comoară – peste un milion şi trei sute de mii de lei, 90.000 de euro, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, şi trei tablouri inscripţionate Renoir, Jean Cocteau şi, respectiv, Aurel Acasandrei.

În total, la percheziții au fost găsite 172 de tablouri.

Darius Vâlcov s-ar afla în Italia

Darius Vâlcov s-ar afla în Italia, potrivit unei anchete Europa Liberă. Acesta ar fi obținut rezidența și ar fi deschis afaceri pe teritoriul italian.

Presa a relatat despre fostul demnitar că are o firmă în Italia, Darvet SRL. După ce informația a devenit publică, Vâlcov a cedat controlul companiei către o apropiată, Andreea Elena Dumitru, consiliera fostei șefe de la Fisc, Mihaela Triculescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`