Guvernul nu scapă de jaloanele din PNRR nici dacă încheie un acord cu FMI. Valentin Ionescu: Guvernul cheltuie excesiv, a inventat tot felul de agenții, iar cheltuiala de personal e foarte mare (VIDEO)

Guvernul nu scapă de jaloanele din PNRR nici dacă încheie un acord cu FMI. Valentin Ionescu: Guvernul cheltuie excesiv, a inventat tot felul de agenții, iar cheltuiala de personal e foarte mare (VIDEO)
Consultantul în management Valentin Ionescu.

Consultantul în management Valentin Ionescu a declarat marți, pentru B1 TV, că nu crede că Guvernul Ciucă are intenția de a încheia un acord de împrumut cu FMI, deoarece asta ar însemna să-și reducă pârghiile și puterea de decizie. În schimb, guvernanții nu par dispuși nici să ia măsuri structurale pentru a face economii la buget, așa cum ar trebui. Asemenea altor specialiști, Ionescu a insistat că s-au inventat prea multe posturi și agenții la stat și se cheltuie prea mult cu personalul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Cergan, în contextul în care senatorul PNL Florin Cîțu a susținut, tot pentru B1 TV, că „ei ne aruncă în brațele FMI pentru că nu vor să facă aceste reforme” din PNRR. Fostul premier a mai afirmat că un astfel de împrumut ar fi pe placul PSD, căci social-democrații vor putea da vina pe FMI pentru introducerea impozitului progresiv, măsură pe care, de altfel, ei și-o doresc.

Însă Valentin Ionescu insistă că nu crede că Guvernul chiar vrea un acord cu FMI. În plus, dacă guvernanții ar semna un asemenea acord, tot n-ar scăpa de reformele din PNRR.

Valentin Ionescu: E nevoie de reformă structurală pentru a face economii la bugetul țării

Întrebat dacă România e în situația de a apela la un împrumut FMI, Ionescu a răspuns: „Este o ipoteză. Sunt mai multe variante. Dat fiind faptul că Guvernul poate să procedeze exact cum a făcut și în anii trecuți, să nu ia nicio măsură de natură structurală și să taie din investiții – și se pare că ne îndrepătăm spre drumul ăsta, deși nu e bun – fie să facă o reformă de ajustare structurală în sectorul public, adică să evalueze serviciile publice și să reducă din posturi și din numărul de agenții guvernamentale. Adică dacă ne uităm acum pe execuție, într-adevăr, deficitul este foarte mare și nu avem de unde să acoperim decât din împrumuturi, ceea ce este adevărat, și cheltuiala de personal e foarte mare: se cheltuie cam 10 miiarde pe lună cu plata salariilor în tot sectorul public, deși cheltuiala cu asistența socială este mai mare, dar acolo nimeni nu are curajul să facă ajustări în an preelectoral. De asemenea, cheltuiala cu bunurile și serviciile a crescut nejustificat de mult, s-a majorat cu 17% în ultimele trei luni, e enorm și nu se justifică. Prin urmare, e posibil să reduci aceste cheltuieli dacă faci o ajustare structurală în sectorul public, deși Guvernul se află și sub presiunea timpului. Dacă facem o asemenea reformă, reducerea de cheltuieli s-ar putea face de-abia la vară”.

„Poate, de asemenea, să taie din investiții, deși ele nu sunt așa consistente cum a afirmat ministrul Finanțelor, sau poate să încheie, într-adevăr, un acord cu FMI, dar numai în situația în care are o presiune din partea Comisiei Europene. Nu cred că Guvernul are propria misiune, înclinația asta de a încheia un acord cu FMI pornind de la o singură motivație, anume de introducere a impozitării progresive. Mă îndoiesc, aceasta e o speculație”, a mai declarat analistul economic.

Acesta a precizat apoi că mai există o soluție pe care o propune Consiliul Fiscal, dar pe care el n-o consideră bună, anume de majorare a TVA și a impozitelor pe venit. Ionescu a insistat că asemenea măsuri nu se pot lua „când veniturile populației sunt erodate de inflație”.

Ionescu: FMI se va coordona cu Comisia în ce privește îndeplinirea jaloanelor din PNRR

Ionescu a mai spus că deocamdată el nu crede în varianta acordului cu FMI deoarece nu există nici măcar o discuție preliminară.

„În ipoteza în care s-ar discuta, e mereu o matrice pe care o stabilește FMI, ținând cont de deficitul bugetar, cauzele care generează acest deficit de natură structurală. Atenție, nu e de natură conjucturală, e structural deoarece Guvernul cheltuie foarte mult și nu a abandonat o politică de expansiune fiscală, în sensul că a majorat cheluielile și ele nu au o justificare imediată. Probabil FMI va insista pe reducerea acestor cheltuieli”, a continuat analistul.

FMI se va coordona cu Comisia în ce privește îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru a reduce cheltuielile publice. Iar unul dintre ele ține chiar de plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, plafon pe care Guvernul vrea să-l majoreze. „Dacă se va încheia un acord cu FMI, sigur nu se va majora”, a punctat Ionescu.

Valentin Ionescu insistă: Trebuie reduse cheltuielile din sectorul public!

„De aia vă spun că nu cred că Guvernul are această înclinațe de a încheia un acord cu FMI ca să-și reducă din marja de decizie, din pârghiiile pe care acum le are la dispoziție ca să cheltuiască. În niciun caz!

Dar nici nu văd, pe de altă parte, o înclinație de a lua măsuri de natură structurală. Când spun asta nu mă refer la majorări de impozite, ci de reducerea de cheltuieli în sectorul public deoarece România cheltuie excesiv, a inventat tot felul de servicii fără ca populația să fi fost întrebată dacă invenția de agenții și servește, folosește la ceva”, a mai declarat consultantul în management Valentin Ionescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)