Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că înțelege că „e nevoie de un țap ispășitor” în scandalul cerealelor ucrainene, dar nu e vina lui Petre Daea (PSD), ministrul Agriculturii, ci a Comisiei Europene, care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, și mai ales a comisarului european pentru Agricultură.
„Nu Daea a fost de vină, decizia greșită a fost a comisarului european pentru Agricultură. S-a tot discutat… E și o emoție, vorbim de un război în Ucraina… Toți am vrut să ajutăm, dar lucrurile au scăpat de sub control, și nu doar în România, ci și în Polonia, Ungaria”, a spus Ciolacu despre decizia inițială a acestor țări de a bloca tranzitul cerealelor ucrainene.
El a acuzat apoi Comisia Europeană că „nu s-a ridicat la nivel așteptărilor”.
„Nu vreau să fiu considerat anti-european, dar Comisia n-a luat decizii în timp real”, a mai afirmat liderul PSD, punctând că nu e prima dată când se întâmplă acest lucru: „așa a fost și cu criza energiei. Noi am impus taxa de solidaritate, apoi a venit și Comisia, după câteva luni… Dar vor fi alegeri, se va schimba și conducerea Comisiei”.
Amintim că, la finele lunii trecute, Comisia Europeană a încheiat un acord de principiu cu statele UE din vecinătatea Ucrainei pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene după interdicţiile de import impuse de toate aceste țări, cu excepția României. Se ajunsese acolo după ce cerealele ucrainene, scutite de taxele vamale printr-o decizie a UE, au creat dezechilibre în piețele acestor state, fiind vândute la prețuri foarte mici. Asta a creat probleme fermierilor locali, iar Comisia nu a oferit deocamdată despăgubiri suficiente pe cât și-au dorit aceștia.
Acordul încheiat la finele lunii trecute prevede încetarea măsurilor de interdicţie luate de aceste ţări, în schimbul unor „măsuri de salvgardare excepţionale” privind porumbul, rapiţa și seminţe de floarea soarelui din Ucraina. Evaluări vor fi făcute și în cazul altor produse precum soia şi uleiul de măsline.
De asemenea, Comisia Europeană a promis un ajutor suplimentar de 100 milioane de euro pentru fermierii din aceste țări, după primul pachet de 56,3 milioane de euro acordat în martie.