Peste 3.000 de medicamente vitale nu mai sunt disponibile în farmacii: „Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european”

Peste 3.000 de medicamente vitale nu mai sunt disponibile în farmacii: „Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european”
Foto: Pixabay

Aproximativ trei mii de medicamente cruciale care sunt folosite pentru a trata o serie de afecțiuni au dispărut, ceea ce duce la o disperare larg răspândită în rândul persoanelor care se bazează pe ele.

Doctorul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva precizări în acest sens.

Criză de medicamente în România

Dispariția a trei mii de medicamente vitale, folosite pentru a trata o serie de boli, a stârnit alarmă și disperare larg răspândite în rândul populației românești, punându-le sănătatea în pericol. Această evoluție a stârnit furie în toată Europa, deoarece medicamentele mai ieftine sunt cele care dispar din farmacii.

„Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european. Din acest punct de vedere suntem pe un teren minat. În Italia, trei mii de medicamente generice, esențiale, care salvează vieți au dispărut”, a declarat, medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit Cancan.

Peste 3.000 de medicamente esențiale nu mai sunt disponibile în farmacii

Lipsa a peste trei mii de medicamente vitale în farmacii este o preocupare presantă. Făcând lumină asupra situației, doctorul Tudor Ciuhodaru a subliniat că țara noastră se află pe primul loc în consumul de antibiotice, care ar putea avea mai multe efecte adverse, inclusiv răspândirea bacteriilor multirezistente.

Situația este dezastruoasă și este nevoie de măsuri urgente pentru a asigura accesul populației la medicamentele de care are nevoie pentru a-și trata bolile.

„Este prima dată când la nivel european nu mai există amoxicilina sau paracetamol. Din punctul meu de vedere situația este gravă și trebui tratată cu măsuri concrete. Vreau ca toți pacienții de la nivel european să beneficieze de aceste medicamente ieftine”, a mai explicat medicul.

O situație asemănătoare a fost și în luna octombrie a anului trecut când anumite pastile nu se mai găseau în farmacii. La momentul respectiv, pacienții erau în pragul disperării, asta pentru că multe dintre medicamente erau destinate afecțiunilor dermatologice și problemelor respiratorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`