Prim-adjunctul IGSU: Beneficiarii sau proprietarii construcțiilor trebuie să solicite avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuție. În lipsa unei informări, noi nu putem exercita un control

Prim-adjunctul IGSU: Beneficiarii sau proprietarii construcțiilor trebuie să solicite avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuție. În lipsa unei informări, noi nu putem exercita un control
Foto: igsu.ro

Daniel-Marian Dragne, prim-adjunct de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a declarat luni, într-o intervenție telefonică în cadul emisiunii ”XPress”, de pe B1 TV că, legea prevede că beneficiarii sau proprietarii construcțiilor trebuie să solicite avizul de securitate la incendiu.

”Potrivit legii 307 privind apărarea împotriva incendiilor, toți beneficiarii construcțiilor sau proprietarii au obligația să solicite și să obțină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuție la construcții noi sau de modificare a celor existente sau de schimbarea destinațiilor. Legea 307 obligă proprietarii sau beneficiarii acestor construcții să obțină autorizația de securitate la incendiu înainte de punerea în funcțiune a clădirilor, spațiilor amenajate în clădiri”, a declarat Dragne.

”Obligația de control derivă din luarea în evidență și din aflarea faptului că o astfel de societate își desfășoara activitatea. În lipsa oricărei informări privind desfășurarea unei astfel de activități, instituția noastră nu poate exercita acest act de control. La nivelul ISU nu există nicio solicitare pentru un demers legal de obținerea unui aviz sau atorizație pentru acest obiectiv. Nici măcar o sesizare nu am avut”, a mai declarat acesta, referindu-se la clubul Colectiv.

Daniel-Marian Dragne a mai declarat că în zilele următoare va fi elaborată o hotărâre de guvern potrivit căreia pompierii pot dispune sistarea utilizării unor construcții care nu respectă cerințele de securitate la incendiu.

”Este o Hotărâre de Guvern, care urmează a fie elaborată, în aplicarea legii 170 din anul acesta, care a dat posibilitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să dispună sistarea utilizării construcțiilor la care se constată abateri grave de la îndeplinirea cerințelor de securitate la incendiu. În zilele următoare această HG va fi elaborată și va stabili cadrul procedural prin care inspectorii vor dispune sistarea utilizării acestor construcții, inclusiv la unitățile care nu au autorizație de securitate la incendiu”, a spus Dragne.

Acesta a declarat că nu există nicio societate comercială care să fie autorizată pe această platformă a fostei fabrici Pionierul.

„Au fost la nivelul lui 2012, a fost un incendiu la o conductă de apa caldă, dar pe exteriorul acestei platforme industriale, în 2014 a luat foc o baracă de lemn și în noiembrie au ars niște resturi de mase plastice și material lemnos într-o hală dezafectată, dar care nu este hala în care s-a constatat desfășurarea activității la acest club. Noi nu avem o informație de când funcționează acest club”, a mai spus Dragne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`