Deputaţii din Comisia de învăţământ au dat undă verde ca Religia să devină disciplină pentru examenul de Bacalaurat la profilul umanist. Elevii pot opta şi pentru disciplina Religie, pe lângă Logică, Psihologie, Sociologie, Economie și Filosofie.
Potrivit amendamentului adoptat, examenul naţional de bacalaureat constă în susţinerea probelor scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării şi sunt desfăşurate după cum urmează: pentru profilul umanist, specializarea ştiinţe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie şi o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie şi ştiinţe socio-umane şi anume: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie, scrie g4media.ro.
De asemenea, pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică două probe scrise, dintre care o probă obligatorie, la limba şi literatura unei limbi de circulaţie internaţională şi o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau ştiinţe socio-umane, între care: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.
Potrivit unui alt amendament, disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, şi avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educaţiei încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.
Un sondaj realizat de Federația Națională a Părinților arată că doar 22,6% dintre părinți sunt de acord ca religia să fie probă la Bacalaureat pentru elevii de la orice profil, indiferent că e vocațional teologic sau nu. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a reacționat la sondaj, spunând că rezultatele acestuia sunt relevante doar în măsura în care părinții au fost informați corect.
La sondaj au participat 41.637 de persoane. Acesta s-a desfășurat în perioada 20 – 22 martie și a măsurat „percepția părinților în legătură cu unele propuneri de modificare a Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar „România Educată”, privitoare la modul de susținere a examenului de bacalaureat, subiect intens dezbătut în spațiul public”.