Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a atras atenția că declarațiile contradictorii ale guvernanților pe tema impozitării fac extrem de rău mediului de afaceri: angajatorii nu mai știu ce decizii să ia astăzi, pentru că nu știu ce-i așteaptă peste câteva luni. Burnete a subliniat că lipsa de predictibilitate face extrem de rău firmelor.
Cât despre faptul că marile companii ar fi restante la plata dărilor la stat, acuzație recent formulată chiar de premierul Nicolae Ciucă (PNL), Burnete a susținut că e exclus să se întâmple acesat lucru. Cel mai probabil, guvernanții au supraestimat veniturile pe 2023 când au întocmit bugetul pe acest an, a explicat el.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Acum, ca să fiu sincer, PSD ne pregătește de mulți ani pentru impozitarea progresivă, adică vorbesc destul de deschis despre asta. Ce ne face rău, în schimb, sunt toate aceste discuții care apar pe surse și aici cred că e și un pic problema disciplinei celor două partide. Eu înțeleg că și reprezentanții lor trebuie să discute între ei, că nu au cum să ia decizii dacă nu vorbesc despre aceste lucruri, dar faptul că la o oră după ce o discuție între cele două partide de guvernare se termină începem să vedem toate aceste știri pe surse ba că-i albă, ba că-i neagră, ba că-i gri, ba că-i numai pentru bugetari, ba că-i și la mediul privat, asta face rău, pentru că imaginați-vă că sunt oameni care azi conduc companii și trebuie să ia decizii: investim aici, facem această cheltuială. Te pune într-o mare dificultate să afli de pe surse că s-ar putea ca după trei sau șase luni să ai cu totul altfel de cheltuieli cu salariile decât azi, când tu trebuie iei decizia. Deci aceste discuții pe surse și felul în care le purtăm și faptul că la fiecare câteva ore liderii politici vin să mai adauge, să corecteze, să nuanțeze nu e sănătos deloc și creează o stare de agitație și o nervozitate care nu e benefică”.
Întrebat dacă angajatorii ar mai putea să suporte noi taxe pe muncă, Burnete a răspuns: „Noi o spunem de foarte multă vreme că, din punctul nostru de vedere, susținem cu fermitate cota unică. Faptul că ea nu mai e atât de unică așa cum era acum zece ani, suntem de acord și aici o discuție trebuie purtată și noi mereu am fost deschiși în sensul ăsta. Din punctul nostru de vedere, de unde să avem impozitare progresivă când ANAF nu poate să-și facă țintele decolectare pe un sistem mult mai simplu, cel de astăzi? Taxarea progresivă e ceva teribil de complicat, vine cu deductibilități, fără să mai vorbesc de impactul ei pe costurile companiilor…”.
„Mai mult, o astfel de schimbare nu poate fi anunțată pe surse, că ai nevoie de câțiva ani să te ajustezi la așa ceva. Faptul că noi discutăm că la rocada guvernamentală sau acum repede facem o impozitare progresivă la mediul privat, repet, nu face bine.
În discuția asta dacă se poate face doar în mediul public versus cel privat, vă mărturisesc că nici n-am avut timp de azi dimineață sau de ieri, de când am văzut știrea asta, să verific cu câțiva constituționaliști cu care mai lucrăm sau avocați să mă lămuresc eu dacă se poate sau nu se poate”, a continua liderul Concordia.
Întrebat despre colectare și acuzațiile aduse de Ciucă marilor companii, că acestea nu-și prea plătesc dările la stat, Burnete a răspuns: „Din e văd eu și din ce vedem noi cel puțin, la Concordia, nu avem niciun motiv să credem că companiile sau marile companii au întârzieri la plată”.
„Cred că mai degrabă suntem în situația în care se materializează un lucru asupra căruia Consiliul Fiscal a avertizat în decembrie, la construcția bugetară, anume că am supraestimat veniturile din 2023, în special așteptându-ne să avem prețuri la energie la fel de mari ca-n 2022, de unde trebuia să colectăm foarte mult TVA.
Prețurile au scăzut, asta e foarte bine pentru toată economia și pentru toți cetățenii, dar, într-adevăr, ANAF colectează mai puțini bani din TVA-ul la prețul la energie și da, asta apare în contabilitatea ANAF în dreptul marilor contribuabili, dar problema nu e a companiilor care n-ar plăti sau ar întârzia, ci al unei estimări deficitare făcută la construcția bugetară, care acum o vedem materializându-se în aceste lipsuri”, a explicat Radu Burnete.