Hollywood-ul ar putea rămâne blocat de la 1 mai. Scenariștii amenință cu greva pentru măriri de salariu

Hollywood-ul ar putea rămâne blocat de la 1 mai. Scenariștii amenință cu greva pentru măriri de salariu
WGA reprezintă 11.500 de scenariști, sursă foto: captură YT

Scenariștii de la Hollywood amenință că vor intra în grevă de la 1 mai. De ce? Cum o vor face? Cu ce riscuri? O grevă similară din 2007 a avut consecințe majore.

Industria de film și-a cam pierdut strălucirea sub amenințarea unei greve masive a scenariștilor

O grevă care este iminentă. Acordul pe trei ani dintre puternica Writers Guild of America (WGA) și Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), care include cele mai mari studiouri de film, posturi de televiziune și platforme de streaming, expiră la 1 mai.

Scenariștii au decis să profite de această ocazie pentru a-și renegocia salariile. WGA, care reprezintă 11.500 de scenariști, are argumente pentru a pune presiune asupra lor: membrii săi au votat masiv (97,85%) la 17 aprilie în favoarea unei greve, în cazul în care negocierile nu vor reuși.

„În timp ce afacerile din domeniu au explodat, iar studiourile au obținut profituri anuale de aproximativ 30 de miliarde de dolari, salariile scenariștilor au scăzut”, spune Laura Blum-Smith, un oficial al WGA West, citată de The Guardian.

„Studiourile îi subevaluează în mod grosolan pe scriitori și amenință existența profesiei”, a adăugat ea. John Koblin, reporter al New York Times, a declarat: „Unii scenariști veterani spun că muncesc mai mult decât înainte și primesc un salariu la fel de mare sau mai mic decât în urmă cu câțiva ani.

Potrivit WGA, 50% dintre scenariști sunt plătiți acum cu minimul sindical, față de o treime în urmă cu opt ani. Este adevărat că minimul sindical este stabilit acum la 7.412 dolari pe săptămână (aproximativ 6.700 de euro).

Dar, dacă multă vreme autorii puteau conta pe 35 până la 40 de săptămâni de lucru pe an, platformele gigant de streaming îi angajează acum doar 20 până la 24 de săptămâni pe an (adică mai puțin de 6 luni din 12).

Motivul: durata serialelor, care a fost mult redusă. În timp ce Desperate Housewives (2004-2012) a avut opt sezoane de peste douăzeci de episoade fiecare, majoritatea serialelor actuale nu au decât aproximativ zece episoade pe sezon, fără nicio garanție că vor fi un succes.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`