Ce este bushcraft-ul – turismul de supraviețuire, foarte la modă în zona de vacanțe: în loc să stai la plajă, înveți să faci focul, să cauți hrană și să construiești un adăpost

Ce este bushcraft-ul - turismul de supraviețuire, foarte la modă în zona de vacanțe: în loc să stai la plajă, înveți să faci focul, să cauți hrană și să construiești un adăpost

Un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume se îndreaptă spre păduri și zone sălbatice pentru a învăța abilități străvechi de supraviețuire și pentru a regăsi o conexiune pierdută cu lumea naturală.

Bushcraftul te scoate din zona de confort și te învață ce e natura

Bushcraft- ul vrea să-i învețe pe oamenii interesați ceva ce niciunul dintre noi nu prea are habar să facă și anume să se descurce într-o situație legată de supraviețuirea în anumite condiții, în natură, după ce am fost cocoloșiți și răsfățați de confortul civilizației.

Bushcraft- ul vrea să-i învețe pe oamenii interesați ceva ce niciunul dintre noi nu prea are habar să facă și anume să se descurce într-o situație legată de supraviețuire, sursă foto: captură YT

Închiși în casele și birourile noastre, cu apă proaspătă de la robinet, căldură și mâncare livrată acasă, am pierdut contactul cu ritmurile și resursele naturale care ne mențin în viață. Dobândirea și practicarea abilităților de supraviețuire încearcă să corecteze acest dezechilibru și se numește bushcraft.

Activitățile în aer liber pot fi periculoase, așa că este o idee bună să începeți să practicați bushcraft cu cineva care are abilitățile și experiența necesare.

Iată câteva lucruri de care trebuie să fiți deosebit de atenți:

Nu aprindeți niciodată un foc în aer liber în porțiuni de pădure uscate sau pe timp de caniculă; incendiile sunt un risc în timpul verii.

Căpușele pot transmite o serie de boli la om, inclusiv boala Lyme; verificați-vă regulat pielea pentru căpușe și purtați un instrument de îndepărtare a căpușelor.

Legile privind camparea sălbatică variază; espectați întotdeauna mediul înconjurător.

Rețelele de socializare au arătat și apariția unui nou val de celebrități care ractică bushcraft

Un exemplu este Paul Hayes, botezat „Ray Beers” pentru videoclipurile sale umoristice în aer liber care prezintă camping sălbatic, pescuit cu sulița, recenzii de bere și monologuri sincere despre puterea vindecătoare a naturii.

Hayes, care transmite pentru mai mult de 100.000 de abonați pe canalul său de YouTube Haze, Outdoors, este de acord că bushcraft poate fi un tonic pentru minte. „Întotdeauna m-am luptat puțin cu sănătatea mea mintală – am ADHD și creierul meu este dușmanul meu uneori”, a spus el. „Să fiu în aer liber mă calmează, mă centrează. Este un medicament.”

Abilitatea social media de a prezenta bushcraft-ul unui public mai larg are avantajele sale. Oamenii pretind că bushcraft-ul dezvoltă calități interioare precum răbdarea, perseverența, umilința, spiritul de observație și reziliența.

Ideea că civilizația ar putea fi din nou invadată de vegetație, lăsându-ne să ne luptăm din nou cu natura, în stilul strămoșilor noștri, îi poate atrage pe cei mai apocaliptici turiști.

Bushcraft este pur și simplu „un set de abilități care pot fi folosite pentru a supraviețui într-un mediu natural”. Această activitate se referă la traiul confortabil în natură folosind cât mai puțin echipament posibil.

Un topor pentru tăiat lemne, un cuțit din oțel, o unealtă esențială pentru confecționarea altor unelte, un vas de metal pentru a fierbe apă sau a găti și o prelată sunt câteva dintre uneltele care vă vor fi de folos, sursă foto: captură YT

Abilitățile de bază necesare includ construirea unui adăpost, realizarea unui foc, obținerea de alimente și găsirea apei.

Pe lângă acestea, putem număra abilitățile de a împleti frânghii, de a recunoaște plantele din natură, de a sculpta în lemn și de a te putea orienta în natură.

Este un fel de sport pe care persoana îl alege cu voința sa individuală. Cu toate acestea, bushcraft este unul dintre acele sporturi despre care oamenii spun că sună amuzant atunci când îl aud, dar de multe ori nu fac nimic în acest sens.

Poate pentru că ne gândim că este destul de costisitor să facem primul pas, ca la orice eveniment pe care suntem pe cale să îl începem și nu avem echipamentul necesar.

Cu toate acestea, nu este cazul. De fapt, există multe activități pe care le puteți încerca cu cât mai puțini bani, pe măsură ce progresați pentru a deveni experți în supraviețuire.

Bushcraft-ul este o modalitate plăcută de a te bucura de natură fără să te preocupi dacă există o cale „corectă” sau „greșită” și fără să simți presiune în acest sens, nu trebuie să includă aventuri complexe și provocatoare, contrar credinței populare. Poate fi la fel de simplu ca aprinderea unui foc în pădure sau obținerea apei potabile în următoarea excursie cu cortul.

Există multe unelte pe care le puteți folosi pentru Bushcraft. Un topor pentru tăiat lemne, un cuțit din oțel, o unealtă esențială pentru confecționarea altor unelte, un vas de metal pentru a fierbe apă sau a găti și o prelată sunt câteva dintre uneltele care vă vor fi de folos.

Cu toate acestea, punctul principal în Bushcraft nu este echipamentul. Echipamentul este doar o mică parte. „Cel mai important instrument de bushcraft este creierul tău”, spune expertul dedicat Lizzy Maskey. „Poți avea oricâte unelte dorești, dar informația este cea care contează.

Îmi place foarte mult expresia „cunoștințele nu cântăresc””, adaugă ea. Așadar, atunci când cunoștințele pe care le aveți în natură sunt combinate cu cantitatea mică de echipament, nu există nimic ce nu puteți face!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`