1.200 de copii și adolescenți mor anual din cauza poluării aerului, în Europa

1.200 de copii și adolescenți mor anual din cauza poluării aerului, în Europa
(FOTO: Pixabay)

Poluarea aerului provoacă moartea prematură a cel puţin 1.200 de copii şi adolescenţi în fiecare an în Europa, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) publicat luni.

Poluarea aerului reduce speranța la viață în rândul copiilor

La fel ca pentru adulţi, această poluare reprezintă principalul risc de mediu pentru sănătatea minorilor şi reduce speranţa de viaţă a acestora, potrivit acestui studiu ce acoperă aproximativ 30 de ţări de pe continent, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată AFP, citat de Agerpres.

„Poluarea aerului cauzează peste 1.200 de decese premature pe an în rândul tinerilor sub 18 ani din Europa şi creşte semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viaţă”, scrie AEM în raportul său.

„În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, nivelurile mai multor poluanţi atmosferici cheie continuă să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Italia”, subliniază AEM.

Câmpia Padului din Italia, zonele apropiate de marile centrale electrice pe cărbune, precum şi oraşele mari din centrul şi estul continentului se remarcă, în mod regulat, prin calitatea proastă a aerului. Mai multe ţări europene, inclusiv Regatul Unit sau Ucraina, nu fac parte din studiu, sugerând că bilanţul continental ar putea fi mai grav.

Potrivit unui alt raport publicat de AEM în luna noiembrie, cel puţin 238.000 de persoane – din toate categoriile de vârstă – au murit prematur în 2020 în Europa din cauza poluării aerului în ţările membre ale agenţiei (Uniunea Europeană, Turcia, Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein).

Chiar dacă ponderea copiilor şi a adolescenţilor afectaţi de poluarea aerului este „relativ mică” în comparaţie cu populaţia generală, moartea atât de timpurie „reprezintă o pierdere a viitorului potenţial, precum şi o povară semnificativă a bolilor cronice atât în copilărie, cât şi mai târziu în viaţă”, spune agenţia europeană.

Agenţia recomandă concentrarea pe calitatea aerului în jurul şcolilor şi a creşelor, precum şi pe facilităţile sportive şi transportul public.

Luând în considerare toate grupele de vârstă, 97% din populaţia urbană a fost expusă în 2021 unei calităţi a aerului care nu a respectat recomandările OMS, potrivit datelor publicate luni.

Totuşi, în raportul său din noiembrie, AEM a menţionat că Uniunea Europeană este pe cale să îşi atingă obiectivul de reducere a deceselor premature cu peste 50% până în 2030, comparativ cu 2005.

La începutul anilor 1990, particulele fine au provocat aproape un milion de decese premature în cele 27 de ţări ale UE. În 2005, 431.000 de oameni au decedat din această cauză, potrivit datelor agenţiei.

Cea mai gravă poluare a aerului provine în primul rând de la particulele fine, care pătrund adânc în plămâni. Urmează dioxidul de azot (NO2) şi ozonul (O3), potrivit agenţiilor de sănătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii
19:54 - Ce a făcut Smaranda, fiica lui Codin Maticiuc, la nunta lui Theo Rose, în momentul în care s-a plictisit. Actorul s-a amuzat copios