Cristian Păun: Avem o grămadă de agenţii şi ministere inutile, apărute ca ciupercile după ploaie. Să vedem dacă chiar avem nevoie de toţi angajații de la stat. Guvernul a scăpat de sub control sectorul bugetar

Cristian Păun: Avem o grămadă de agenţii şi ministere inutile, apărute ca ciupercile după ploaie. Să vedem dacă chiar avem nevoie de toţi angajații de la stat. Guvernul a scăpat de sub control sectorul bugetar
În imagine: profesorul de economie Cristian Păun. Sursă Foto: Captură Video B1 TV

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat că avem o gaură în buget și cheltuieli prea mari deoarece multe agenţii şi ministere au apărut „ca ciupercile după ploaie” și aparatul de stat a ajuns să fie supradimesionat. Acesta a precizat că trebuie evaluată activitatea bugetarilor, să se vada care cât muncește și dacă chiar e util. Păun a mai afirmat că Guvernul şi statul au scăpat de sub control sectorul bugetar, mai ales în zona administraţiei centrale şi locale.

Cristian Păun, despre aparatul de stat supradimensionat

„Eu, ca economist clasic liberal, nu pot să spun decât că ar trebui să începem cu cheltuielile, o dată şi doi – ar trebui să începem cu acele cheltuieli care sunt nejustificate. Am avut o comisie de tăiat hârtii, care să lucreze cu birocraţia. Pe lângă comisia de tăiat hârtii ar fi astăzi mult mai utilă o comisie de tăiat agenţii şi ministere inutile pentru că avem o grămadă de agenţii şi ministere inutile create şi apărute ca ciupercile după ploaie.

Vă dau doar un singur exemplu: Agenţia Naţională pentru Zonele Montane. Mă întreb ca profesor de ce trebuie să îmi îngheţe mie salariul cât timp există Ministerul Familiei, Fondul de Contragarantare, Agenţia Naţională pentru Munţi. Hai să facem o agenţie şi pentru dealuri, una pentru câmpii. Creăm agenţii pe bandă rulantă, inutile, şi cheltuilele statului ar trebui asanate în primul rând aşa, prin reforme şi printr-o amplă ajustare a tot ceea ce înseamnă dimensiunea statului pe acele zone inutile”, a declarat Cristian Păun la Prima News, potrivit News.ro.

Acesta a susținut că trebuie evaluată activitatea fiecăruia din sectorul bugetar, să se vadă cât de util e de fapt și dacă-și merită salariu: „Să vedem dacă chiar avem nevoie de toţi care sunt în sectorul bugetar, să vedem ce face fiecare de banii pe care îi primeşte din taxele cetăţeanului. Dacă tu te duci la serviciu şi jumătate din timp îl petreci la cafele şi ţigară şi cealaltă jumătate te joci Solitaire şi pleci acasă fericit cu un salariu cu 20-30% mai mare decât sectorul privat pe nivelul tău de pregătire, clar avem o problemă. Dacă toată munca pe care tu ar trebui să o faci şi încă vreo 10 colegi este făcută de un singur coleg care se pricepe la lucrurile astea, chiar avem o problemă”.

„Cred că Guvernul şi statul au scăpat complet de sub control sectorul bugetar în momentul de faţă pe anumite arii, mai ales în zona administraţiei publice centrale şi locale, şi că una din consecinţe este această escaladare a cheltuielilor fără să vedem o îmbunătăţire a serviciilor publice pe care le primim: sănătate, educaţie, siguranţă. Trebuie să revizuim puţin tot acest aparat bugetar şi modul în care el funcţionează. Nu o să o facem pentru că mereu am eşuat şi mereu ne-am dus în cea mai simplă strategie pentru un guvern: creşterea taxelor”, a mai declarat Cristian Păun, citat de News.ro.

Cristian Păun: Gaura din buget e reală

Contrar a ce susțin unii politicieni, gaura în buget chiar există atât timp cât avem deficit și deficit excesiv, a mai spus profesorul: „Deficit egal gaură în buzunarele noastre, înseamnă de fapt o întindere mai mult decât este plapuma a acestui guvern”.

În opinia lui Cristian Păun, o altă problemă este că bugetul de stat pe anul acesta a fost construit greșit: „Părerea mea este că s-a plecat greşit la drum în construcţia bugetului cu partea de venituri. Dacă ne uităm la execuţia bugetară pe 2022, vedem imediat care a fost eroarea. Eroarea a plecat de la acele venituri excepţionale care vin din companiile de stat. Tot ceea ce a jecmănit statul de pe companiile din energie, gaz, petrol, companiile sale, gen Romgaz. Şi atunci cumva Ministerul de Finanţe a venit şi a zis că şi în 2023 vom avea acelaşi nivel de jecmăneală. Nu prea mai merge să faci treaba asta pentru simplul motiv că preţurile în energie au început să scadă, sunt şi plafonate deocamdată, dar au început să scadă nu mai sunt cele pe care le-am avut în 2022 care să permită statului să obţină rapid aceste venituri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)