Angajații din Educaţie se pregătesc pentru o grevă generală fără precedent. Sindicatele au început deja să strângă semnăturile necesare unei greve generale, în timp ce Guvernul pregătește o nouă ordonanță care ar putea afecta salariile profesorilor.
Principala nemulțumire a celor din educație este legată de salarizare. Până la momentul declanșării grevei generale, federațiile educaționale vor merge la sediul guvernului marți și miercuri (25 şi 26 aprilie). Pe 10 mai, vor organiza un marş de protest cu peste 15.000 de membri de sindicat, se arată într-un comunicat, potrivit digi24.ro.
Reprezentanții angajaților din Educație spun că intențiile guvernului sunt de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, imposibil de realizat în sistemul de Învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime, dar şi de a bloca atingerea de către personalul didactic auxiliar şi nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD şi PNL în urmă cu două săptămâni.
În plus, sindicaliştii susţin că Ordonanța Austerității ar accentua deficitul de personal prin:
„Indiferent dacă acest proiect de ordonanţă de urgenţă va fi aprobat sau nu, revendicările FSLI, FSE Spiru Haret şi FNS Alma Mater rămân aceleaşi: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului din învăţământ; adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri”, se precizează în comunicat.