Supraaglomerarea și schimbările meteorologice extreme modelează opțiunile de călătorie regionale ale europenilor, arată noile date, potrivit Bloomberg.
Europenii se pregătesc pentru un nou sezon de vacanță de vară, iar noile date de la Comisia Europeană de Călătorii arată că acordă prioritate unui nou criteriu de planificare a călătoriei ca urmare a ultimilor trei ani: lipsa aglomerației.
După vreme plăcută și oferte atractive, arată raportul, europenii spun că următorul criteriu cel mai important pentru alegerea unei destinații pe continentul lor este că aceasta „nu este aglomerată”. Aceasta este o creștere de la locul patru la locul trei, de când sondajul Comisiei a introdus întrebarea „Care criterii vor juca cel mai important rol în alegerea următoarei destinații?” în martie 2022, după ce toate restricțiile de intrare din cauza pandemiei au fost ridicate în Uniunea Europeană.
„Cred că are de-a face cu obiceiurile pe care le-am avut în cei trei ani de Covid de a ieși din drumurile aglomerate și cât de confortabil și interesant a fost să descoperim locuri noi”, spune Luís Araújo, președintele Comisiei Europene pentru Turism.
Mai mult de două treimi dintre europeni plănuiesc să evadeze primăvara și la începutul verii, înainte de luna de vârf august, conform raportului ETC privind sentimentul de călătorie intra-european, publicat pe 13 aprilie. Datele sondajului au fost colectate în martie 2023 cu participanți din 10 piețe europene majore, inclusiv Germania, Regatul Unit, Franța, Italia și Spania.
În ciuda reputației europenilor de vacanță pentru întreaga lună august, datele nu o confirmă, de obicei, cu excepția anului 2022, când călătoriile de răzbunare și cererea acumulată i-au făcut pe europeni să ia concediu pe tot parcursul verii, chiar și în timpul acelei luni de vârf.Acum, în 2023, aceste cifre au scăzut cu aproape o zecime, arată raportul ETC, cu mai mult de două treimi din populația chestionată depășind goana și plecând în vacanță încă din primăvară și începutul verii. „Ne întoarcem la modelul intra-european pe care îl aveam înainte, care călătorește la mijlocul sezonului și la sezonul inferior”, spune Araújo.
În ceea ce privește călătoria departe de mulțimile de turiști, ETC consideră că tendința va continua să crească. Țările membre au încurajat această schimbare prin prezentarea diverselor regiuni și activități pe tot parcursul anului, explică Araújo.
O altă schimbare în lista de verificare a planificării de vară europeană: 7% dintre respondenții la sondaj spun că iau în considerare condițiile meteorologice extreme.
Desigur, acest lucru vine în urma uneia dintre cele mai calde ierni europene înregistrate. Pentru prima dată, schimbările climatice au un efect asupra procesului de luare a deciziilor cu privire la călătorii, spune Araújo.