Guvernul aplică măsurile de austeritate în România / Vor fi înghețate salariile, angajările și cheltuielile din instituțiile publice

Guvernul aplică măsurile de austeritate în România / Vor fi înghețate salariile, angajările și cheltuielile din instituțiile publice
Sursa foto: Pixabay

Guvernul plănuiește să înghețe totul anul acesta, iar ordonanța de urgență prin care va face asta va fi publicată la începutul săptămânii viitoare, scrie antena3.ro.

Măsurile de austeritate vor fi aplicate de Guvern

Guvernul vrea să ia măsuri drastice privind salarizarea angajaților din sectorul bugetar. Ordonanța de urgență va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna viitoare. Vor fi introduse limite lunare de cheltuieli, se vor suspenda angajările iar salariile nu vor mai fi majorate, toate acestea din cauza nevoilor de economii la bugetul statului.

Până acum, ordonanța a fost ținută la sertar, în speranța că ministerele vor veni cu propuneri suficiente să acopere gaura bugetară, dar acest lucru nu s-a întâmplat, scrie sursa citată mai sus.

Salariile și angajările ar putea fi înghețate începând din luna mai 2023, potrivit unor surse citate de antena3CNN.

Alte planuri de reducere a cheltuielilor

Deși premierul Nicolae Ciucă a cerut miniștrilor să vină cu planuri de reducere a cheltuielilor, acestea nu au fost semnificative, ajungând la doar 5 miliarde de lei, astfel că nu acoperă gaura de 20 de miliarde de lei din buget, pe care ministrul Finanțelor o neagă.

„Nu există niciun fel de gaură la buget. Pentru că s-a folosit acest termen plastic, ca fiind o gaură. Nu este o gaură. Este o acțiune preventivă pentru a crea spațiu fiscal de intervenție in sprijinul cetățenilor și a economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice”, spune Adrian Câciu.

Tot pentru reducerea cheltuielilor, o variantă discutată este interzicerea cumulului pensie-salariu la stat. Ministrul Muncii se opune vehement măsurilor de austeritate.

„Nu cred că e posibil să interzicem cumulul de salarii și pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare. Dacă am atins vârsta standard de pensionare din sistemul public și cu un stagiu de cel puțin 35 de ani, care e stagiu complet, avem dreptul la pensie, este un drept constituțional. De asemenea, tot Constituția spune că avem dreptul să muncim, nu spune că doar la stat sau doar la privat”, explică Marius Budăi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`