O delegație a Comisiei pentru Afaceri europene din Parlamentul German (Bundestag), condusă de Gunther Krichbaum, a efectuat o vizită de lucru la București. Membrii Bundestag au avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, joi, pe tema gestionării crizei imigranților, dar și cu reprezentanți ai Curții Constituționale, DNA, BNR, Ministerului de Externe și ai societății civile (Detalii AICI)
Parlamentarii germani nu au vrut încă să se întâlnească și cu premierul Victor Ponta, invocând facptul că acesta este urmărit penal pentru fapte de corupție.
„Nu am solicitat o întrevedere cu premierul României, Victor Ponta. Suntem de părere că domnia sa trebuie să stea de vorbă cu alte instituții. Știți că premierul este urmărit penal și trimis în judecată”, a declarat la București Gunther Krichbaum, scrie EurActiv.
„Vă amintesc că președintele german Christian Wulff și-a dat demisia încă din stadiul în care existau doar unele suspiciuni. E o chestiune de cultură politică și democratică. Vrem să evităm distrugerea reputației unei funcții”, a precizat Krichbaum, președintele Comisiei din Bundestag.
Până când judecătorii nu vor pune un verdict în cazul premierului, Ponta se bucură de prezumția de nevinovăție.
“Criticăm blocarea ridicării iminutății în Parlamentul României. Imunitatea nu este privilegiul unui parlamentar, ci doar o protecție a libertății parlamentului ca instituție. Poate unii sau alții ar trebui să se gândească mai bine”, a mai spus Gunther Krichbaum.
Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.
În acelaşi dosar vor fi judecaţi senatorul Dan Şova, Laurenţiu-Dan Ciurel, în calitate de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), şi Laurenţiu-Octavian Graure, în calitate de director economic al CET.