Ursula von der Leyen a fost dată în judecată din cauza vaccinurilor pentru COVID-19 / Acuzațiile aduse șefei Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a fost dată în judecată din cauza vaccinurilor pentru COVID-19 / Acuzațiile aduse șefei Comisiei Europene
Foto: Hepta - DPA Images / Dati Bendo

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a fost dată în judecată în nume personal în ceea ce privește contractul pentru vaccinuri pentru COVID-19 semnat cu Pfizer.

Dacă acest caz va evolua, șefei Comisiei Europene ar putea să-i fie ridicată imunitatea pentru ca judecătorul să aibă dreptul de examinare a mesajelor text schimbate cu CEO-ul Pfizer.

Șefa Comisiei Europene, dată în judecată din cauza contractelor pentru vaccinurile COVID-19

Ursula von der Leyen este acuzată de uzurpare de funcții publice, distrugere de documente și atragere ilegală de interese și corupție.

Frederic Baldan, un lobbyist belgian acreditat oficial pe lângă instituțiile UE, a depus o cerere care o vizează direct pe șefa Comisiei Europene. Acesta a cerut instanței belgiene verificarea modului în care s-a făcut achiziția de vaccinuri COVID-19.

Autoritățile din Belgia ar putea decide momentul în care va analiza plângerea depusă și când ar putea să ridice imunitatea Ursulei von der Leyen. De asemenea, instanța va putea verifica mesajele private pe care le-a avut cu CEO-ul Pfizer.

Lobbyistul belgian susține că demersurile făcute de șefa Comisiei Europene au afectat finanțele Belgiei și a scăzut încrederea în instituția pe care o reprezintă, potrivit Euractiv.com.

Până în prezent, Comisia Europeană nu s-a mai confruntat cu o plângere penală care să o vizeze direct pe Ursula von der Leyen. Lobbyistul belgian susține că Pfizer a fost privilegiată. În timpul pandemiei, pentru Belgia au fost cumpărate aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin, dintre care 28 de milioane furnizate doar de Pfizer.

Lobbyistul belgian cere ca Ursula von der Leyen să fie anchetată și spune că dacă va refuza să pună la dispoziție aceste mesaje, atunci președinta Comisiei Europene ar încerca să ascundă o relație personală pe care o are cu CEO-ul Pfizer, acțiune care ar confirma un conflict de interese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`