Izolate pe o insulă în mijlocul sud-estului Oceanului Pacific, albinele din Insula Paștelui sunt lipsite de toți agenții patogeni și de pesticidele care fac ravagii în populația apicolă globală și, prin urmare, produc cea mai pură miere de pe planetă.
Apicultorii din Insula Paștelui din Chile sunt pe deplin conștienți de faptul că albinele lor ar putea deveni într-o zi salvarea celui mai important polenizator din lume.
În condițiile în care coloniile de albine din întreaga lume se luptă să supraviețuiască unor amenințări grave precum otrăvirea cu pesticide, noi boli și schimbările climatice, albinele din Insula Paștelui sunt probabil singurele din lume care nu au fost încă afectate de astfel de probleme. Iar proprietarii lor speră să rămână așa.
Aceștia au reușit să convingă guvernul local să interzică importul de albine, din cauza riscului semnificativ de contaminare.
„Aici, fermierii nu folosesc pesticide, folosesc tehnici ancestrale de cultivare”, a declarat apicultorul Rodrigo Labras. „De asemenea, apa este complet naturală, colectată din ploaie. Au surse de apă curată pe toată insula.
Dar principalul lucru este că, spre deosebire de albinele din lume, ele nu sunt asociate cu niciun fel de boală. Și, prin urmare, nu trebuie să aplicăm niciun produs chimic pe stup sau pe albine.”
Interesant este faptul că testele au arătat că albinele din Insula Paștelui nu au consangvinitate cu restul albinelor din lume, ceea ce sugerează și mai mult că polenizatele de aici sunt cu adevărat diferite și ar putea deveni într-o zi salvatoarele speciei.
Insula Paștelui este singurul paradis adevărat pe care albinele îl mai au pe Pământ și, dacă vrem să salvăm specia în ansamblul ei, această mică enclavă poate juca un rol foarte important.
Datorită climatului plăcut al insulei – vreme primăvăratică aproape tot timpul anului – albinele rămân active pe tot parcursul anului, odată cu înflorirea plantelor.
Coloniile de pe insulă produc între 90 și 120 de kilograme de miere pe an, comparativ cu 20 de kilograme produse de stupii de albine de dimensiuni similare oriunde altundeva.
Din cauza lipsei de boli ale albinelor pe Insula Paștelui, apicultorii nu au nevoie de niciun fel de antibiotice, nu există riscul de contaminare cu pesticide, astfel că mierea produsă aici este considerată cea mai pură din întreaga lume.
Mierea Rapanui, așa cum este numit uneori acest nectar, are, de asemenea, o consistență mai lichidă decât mierea obișnuită, datorită umidității ridicate de pe insulă, care împiedică cristalizarea.