Restricțiile de limitare a accesului la ceremonia Focului Sfânt, cea mai importantă sărbătoare de Paşte pentru Biserica Ortodoxă Răsăriteană, i-a înfuriat pe liderii bisericii, care au văzut acest lucru ca parte a eforturilor de lungă durată ale Israelului de a restrânge drepturile şi libertăţile comunităţii creştine locale, scrie sursa citată.

Criticând măsurile, aceştia au spus că nu vor coopera cu poliţia.

„Vom continua să respectăm obiceiurile așa cum sunt, iar ceremonia se va desfăşura aşa cum s-a înfăptuit de două milenii şi toţi cei care doresc să se închine împreună cu noi sunt invitaţi să participe”, a declarat Patriarhia Ortodoxă Greacă.

Bisericile spun că ceremonia Focului Sfânt din sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox, când este purtată o lumină pentru a ieşi din mormântul lui Isus, a avut loc în siguranţă de secole, cu de cinci ori mai mulţi credincioşi decât permit autorităţile.

Restricțiile vor reduce numărul de credincioşi la o cincime față de ultimii ani

Spre deosebire de anii precedenţi, când până la 10.000 de credincioşi s-au înghesuit în Biserica Sfântului Mormânt, în acest an vor avea voie să intre în biserică doar 1.800 de credincioşi, iar alţi 1.200 afară. Puncte de control suplimentare din jurul oraşului vechi vor restricţiona, de asemenea, accesul în zona din jurul bisericii.