Egipt intenționa să producă în secret până la 40.000 de rachete pentru Rusia

Egipt intenționa să producă în secret până la 40.000 de rachete pentru Rusia
Imagine de la întâlnirea pe care au avut-o Abdel Fatah el-Sisi al Egiptului și Vladimir Putin al Rusiei în octombrie 2018, la Sochi. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

Președintele Abdel Fatah El-Sisi al Egiptului, unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA în Orientul Mijlociu și un beneficiar major de sprijin american, le-a ordonat recent subordonaților săi să producă până la 40.000 de rachete pentru a fi oferite Rusiei în secret, arată un document american de intelligence care a fost scurs către public, potrivit The Washington Post.

Egipt intenționa să producă în secret până la 40.000 de rachete pentru Federația Rusă

Documentul era top secret și era datat cu ziua de 17 februarie, iar acesta rezumă conversațiile dintre Sisi și o serie de oficiali militari egipteni de rang înalt, dar face referiri și la planuri pentru a acorda Rusiei cartușe de artilerie și praf de pușcă. În document, Sisi le spune oficialilor să țină producția și livrarea de rachete la secret „pentru a evita problemele cu Occidentul”.

Dezvăluire vine în contextul în care Rusia și Ucraina caută să își reînnoiască arsenalele epuizate.

Întrebat despre acest document și despre conversațiile pe care le descrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de externe a spus: „Poziția Egiptului s-a bazat de la început pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a păstra o distanță egală față de ambele părți, afirmând în același timp sprijinul Egiptului față de Carta ONU și dreptul internațional în rezoluțiile Adunării Generale a ONU”.

„Continuăm să îndemnăm ambele părți să încheie ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri”, a adăugat oficialul egiptean.

„Nu suntem la curent cu vreo executare a planului”, a spus un oficial guvernamental american, sub condiția anonimatului, referindu-se la inițiativa pentru exportul de rachete. „Nu am văzut să se întâmple așa ceva”, a precizat el.

Egiptul și alți parteneri ai Statelor Unite au încercat să stea pe margine în disputa dintre Occident și Rusia cu privire la Ucraina.

Pe de altă parte, nu este singurul stat cu o populație mare dinspre care, direct sau indirect, au venit semnale care să sugereze că ar fi mai degrabă în tabăra Rusiei, cum sunt China, India și Brazilia. Un alt caz este cel al Iranului, care nu și-a ascuns aversiunea față de SUA și apropierea de Rusia, pe care a și sprijinit-o în campania militară din Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`