Macron stârnește critici furioase ale americanilor după ce a spus că Europa nu ar trebui să fie „vasal” în confruntarea dintre SUA și China: „Biden ar trebui să-l întrebe pe Macron dacă vrea să-l repună în funcție pe Trump”

Macron stârnește critici furioase ale americanilor după ce a spus că Europa nu ar trebui să fie vasal în confruntarea dintre SUA și China: Biden ar trebui să-l întrebe pe Macron dacă vrea să-l repună în funcție pe Trump
Imagine din 6 aprilie 2023, de la vizita efectuată în China de Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dati Bendo

Emmanuel Macron a atras o futună de critici după ce a declarat că Europa nu ar trebui să devină un „vasal” și trebuie să evite să fie atrasă în orice conflict între SUA și China cu privire la Taiwan.

Macron consideră că europenii nu au niciun interes ca un conflict între China și SUA să înceapă cât mai curând

Președintele francez a făcut aceste remarci într-un interviu în avionul său după o vizită de stat de trei zile în China, unde a fost întâmpinat pe covorul roșu de către președintele Chinei, Xi Jinping – un spectacol care i-a alarmat pe unii observatori europeni ai Chinei.

Vorbind cu reporterii de la Les Echos și Politico, Macron a declarat că Europa ar trebui să fie a treia putere în ordinea mondială, alături de SUA și China.

Comentariile au reafirmat obiectivul pe termen lung al lui Macron de „autonomie strategică” pentru Europa, și anume evitarea dependențelor militare și economice, dar remarcile sale cu privire la Taiwan au stârnit furie și alarmă de ambele părți ale Atlanticului.

Potrivit Les Echos, Macron a spus: „Nu este vorba de un conflict de interese: „Avem noi [europenii] interesul de a accelera pe tema Taiwanului? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să ne implicăm în acest subiect și să ne asumăm discursul SUA și reacția exagerată a Chinei”.
El a adăugat că ar fi „o capcană pentru Europa”, acum că și-a dezvoltat mai multă autonomie de la pandemia Covid, să se lase prinsă în crize „care nu sunt ale noastre”.

Sursa Foto: Hepta

În cazul unei accelerări a conflictului între cele două puteri militare, „nu vom avea nici timpul, nici mijloacele de a ne finanța propria autonomie strategică și vom deveni vasali”.

Președintele Franței a vorbit din nou despre concurența neloială a SUA care subvenționează firmele care vor să se mute din Europa

El a subliniat, de asemenea, riscurile pentru Europa pe care le prezintă Legea americană de reducere a inflației (IRA), un plan de subvenții ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari și dependența excesivă de dolar.

Cu toate acestea, el a declarat că Europa a reacționat cu mare rapiditate pentru a elabora „IRA-ul nostru european”, referindu-se la planurile de stimulare a tehnologiilor ecologice autohtone și a producției de materii prime esențiale.

Și a sugerat că discuțiile sale cu Xi au fost utile deoarece scopul dialogului cu China a fost de a „consolida abordările comune” cu privire la războiul din Ucraina, a declarat Macron.

Potrivit Politico, palatul prezidențial Élysée a verificat citatele lui Macron înainte de publicare, ca o condiție pentru acordarea interviului, și a insistat asupra eliminării rândurilor în care Macron ar fi vorbit „și mai franc” despre Taiwan și autonomia strategică a Europei.

Republicanii supărați, democrații și mai supărați din cauza declarațiilor lui Macron

Într-o postare pe rețelele de socializare care face trimitere la interviul Politico, senatorul republican american Marco Rubio a declarat că, dacă Macron a vorbit în numele întregii Europe, atunci SUA ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a-și concentra politica externă pe limitarea Chinei și să lase Europa să se ocupe de războiul din Ucraina.

Rubio, care a pierdut nominalizarea prezidențială republicană în fața lui Donald Trump în 2016, a declarat că a susținut ajutorul SUA pentru Ucraina, dar că dacă Europa avea de gând să aleagă o tabără în legătură cu Taiwanul, ar fi fost necesară o regândire:

„Poate că, practic, ar trebui să spunem că ne vom concentra pe Taiwan și pe amenințările pe care le reprezintă China, iar voi vă veți ocupa de Ucraina și Europa”. Profitând de dezmințirea de la Politico, Rubio a spus că Macron a spus lucruri „chiar mai rele” înainte de editarea de la Élysée.

The Wall Street Journal a afirmat într-un editorial că președintele francez subminează descurajarea SUA și a Japoniei împotriva Chinei în Pacificul de Vest, încurajând în același timp politicienii americani care doreau să reducă angajamentele americane în Europa.

„Dacă președintele Biden este treaz, ar trebui să îl sune pe domnul Macron și să îl întrebe dacă încearcă să îl repună în funcție pe Donald Trump”, a scris ziarul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”