Fermele ar putea fi digitalizate cu ajutorul fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii ar putea fi folosiți pentru achiziționarea unor roboți care să înlocuiască angajații greu de găsit în zilele noastre. Randamentul fermelor ar putea crește în urma investițiilor.
Cătălin Rugan are o fermă de 80 de văcuțe în Timiș. În trecut, Cătălin avea nevoie de patru oameni care să-l ajute. Angajații în acest domeniu sunt tot mai greu de găsit, motiv pentru care fermierul a accesat 800.000 de euro fonduri europene și a cumpărat trei roboți.
În prezent, fermierul din Timiș are doar un singur angajat, iar el primește toate informațiile de la roboți direct pe telefon.
„Am un robot de muls, un robot care împinge mâncarea către văcuțe și un robot de curățenie în grajd”, a spus Cătălin Rugan, fermier.
În județul Arad, un alt fermier a accesat fonduri în valoare de 3 milioane de euro pentru a-și construi o fermă ultra modernă de creștere a porcilor. În cadrul fermei respective lucrează cinci oameni, de patru ori mai puțini decât ar fi avut nevoie o fermă de același tip, nerobotizată.
„Este un câștig formidabil. La ora actuală trebuie să lucrăm extrem de mult pe reducerea prețului de cost, a producerii unui kilogram de carne până la urmă”, susține Dimitrie Muscă, fermier, potrivit stirileprotv.ro.
Proiectul pentru digitalizare a fost lansat de Ministerul Fondurilor Europene cu un buget de 150 de milioane de euro din PNRR.
„Nu dorim doar achiziționare de softuri, echipamente IT, PC-uri, să zicem. Noi dorim ca fermele să implementeze proiecte de digitalizare-robotizare-automatizare”, a spus Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.