Lovitură cruntă pentru pacienţii cu transplant. Se luptă să supravieţuiască în lipsa medicamentelor care îi ţin în viaţă: „Este o situaţie de gradul zero”

Lovitură cruntă pentru pacienţii cu transplant. Se luptă să supravieţuiască în lipsa medicamentelor care îi ţin în viaţă: „Este o situaţie de gradul zero”
Sursa Foto: Captură Video

Pacienţii cu transplant se luptă să supravieţuiască. Se pare că multe persoane nu pot beneficia de tratament din cauza lipsei medicamentelor din farmacii, notează observatornews.ro.

Criză de medicamente post-transplant

O băcăuancă caută cu disperare medicamentul pentru soțul său, care la începutul acestui an a făcut transplant de inimă. Femeia a împărţit ultimele pastile cu un alt pacient.

„Eu mai caut şi în alte oraşe, mă mai interesez, mai sun. Domnul de la Focşani m-a sunat şi mi-a zis că nu mai are nicio pastilă pentru ziua respectivă, dacă pot să-l ajut, el a zis că vine la Bacău şi facem jumate-jumate ca să aibă şi soţul. El fără pastila asta n-ar putea să stea. Am dat comandă de un anumit medicament şi mi-a zis că undeva prin mai vine, nu se găsesc”, a declarat Georgiana Mihail, soție pacient cu transplant.

Mai sunt și alți români care au trecut printr-o operație de transplant și se află în aceeași situație.

„Este o situaţie de alarmă, este o situaţie de gradul zero. Este o situaţie disperată. Este o problemă la nivelul întregii ţări”, a spus Gheorghe Tache, Asociație Pacienți Transplant.

În fiecare zi, farmaciștii primesc cereri disperate de la persoane care caută medicamente, dar răspunsul este același: nu se găsesc în depozite.

„Nu există înlocuitori. Sirolimus la fel, este o variantă pe care nu am mai găsit-o. Răspunsul este nu avem”, a susținut Beatrice Speteanu, farmacist.

În cazul oamenilor cu transplant, aceștia sunt nevoiți ia aceste medicamente pentru tot restul vieții lor, în caz contrar poate duce la pierderea organului transplantat.

„Aceste medicamente sunt medicamente imunosupresoare, care obişnuiesc organismul gazdei cu grefa. O discontinuare a tratamentului nu este benefică eveluţiei pacientului”, a transmis Radu Zamfir, medic.

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentelor promit măsuri urgente

„Ne vom uita către posibilitatea de a aduce din alte ţări produsul similar. Dacă nu va exsiat această posibilitate rapidă, atunci ne vom gândi către o procedură specială de autorizare.

O primă măsură pe care luăm este respingerea tuturor notificărilor de export intracomunitar pentru aceste medicamente”, a anunțat Răzvan Prisada, președinte ANMDM.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`