Mircea Hava i-a criticat pe guvernanți pentru că pare că nu le pasă de sumele uriașe pe care România le poate primi prin PNRR. Europarlamentarul PNL s-a referit în mod deosebit la cum tratează politicienii de la București ceea ce ar trebui să fie reforma pensiilor speciale.
Mircea Hava și-a început o postare pe Facebook referindu-se la semnările de contracte pe PNRR. Și-a manifestat apoi speranța că verdele de la finanțările pe PNRR nu se va transforma brusc într-un roșu la implementare.
„Sunt câteva semne care cer să fie puse sub lupă și analizate la rece câteva posibile scenarii de întârzieri în materializarea unor contracte, de pe anumite capitole de finanțare. Poate cel mai important, dar nu voi insista acum, e dezacordul din coaliție asupra pensiilor speciale.
Clasa politică își sufleca mânecile și trece la renegocierea negocierii taman când e mai bine să primești ce ai cerut, în schimbul la ce ai promis că faci. Asta în timp ce europenii ne privesc ca turma pe ciobanul care refuză să mulgă.
Pare că ne obrăznicim și nu ne pasă nici de timpul pierdut, nici de banii pe care riscăm să-i pierdem. Dar despre asta, mai vorbim. Prin felul în care este gestionată situația de miniștrii titulari, absolut lamentabil, pierdem credibilitate în fața instituțiilor europene și guvernelor din celelalte 26 de state membre, dar mai ales pierdem în fața românilor”, a scris Mircea Hava, pe Facebook.
Acesta a punctat că întârzierea aducerii în țară a tranșei 2 din PNRR înseamnă întârzieri în onorarea obligațiilor de plată pe care mai ales administrațiile locale le au către beneficiari. E un lucru pe care Guvernul trebuie să-l înțeleagă odată pentru totdeauna, a punctat liberalul.
Hava a vorbit în mesajul său și despre Componenta 5 – Valul renovării, care „va produce, foarte probabil, renunțări și dezamăgiri”:
Amintim că, săptămâna trecută, senatorii PNL, PSD și UDMR au votat un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale, proiect venit din Guvern, de la ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), și care a suferit mai multe amendamente la comisiile speciale din Senat.
Proiectul fusese modificat după critici dure formulate de Comisia Europeană, care reproșase, printre altele, că acesta face doar economii „foarte limitate” și nu respectă principiile echității și contributivității.
Numai că și cu aceste modificări inițiativa tot nu face practic nicio reformă a sistemului de pensii speciale, acuză USR.
În tot acest timp, în spațiul public au început să circule ipoteza că guvernanții sunt dispuși chiar să renunțe la sume consistente din PNRR numai să nu fie nevoiți să desființeze aceste privilegii.
Temerile au fost alimentate de declarații făcute chiar de lideri din coaliție. „Dacă în acest moment noi luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile din România”, declara, la mijlocul lunii trecute, Marcel Ciolacu, președintele PSD.
În paralel, guvernanții insistă că pensiile militare nu sunt pensii speciale, deși Comisia Europeană exact așa le consideră. Poziția pro-pensii militare e susținută și de premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, el însuși beneficiar de o astfel de pensie.