Care sunt concediile luate în considerare ca vechime pentru stabilirea pensiei / Ce detalii trebuie să știe românii

Care sunt concediile luate în considerare ca vechime pentru stabilirea pensiei / Ce detalii trebuie să știe românii

Câteva dintre tipurile de concedii de care beneficiază românii sunt luate în considerare atunci când vine vorba despre vechime de muncă pentru stabilirea pensiei.

Atunci când se stabilesc drepturile la pensie sunt luate în calcul concediile de odihnă, de incapacitate temporară, de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, dar și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului.

Concediul de odihnă

Codul muncii oferă dreptul fiecărui angajat de a avea măcar 20 de zile libere pe an, perioada de concediu fiind calculată la stagiul de cotizare.

De asemenea, Codul muncii prevede că „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, astfel concediile de plată nu sunt luate în calcul pentru vechimea de muncă.

Concediul pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, este acordat pe baza unui certificat medical, în privința asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.

Concediul pentru nașterea și îngrijirea copiilor

Luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie sunt și concediile de creștere a copilului, cele de risc maternal, de maternitate, cele de acomodare, cele pentru îngrijirea copilului bolnav, dar și cele paternale.

Acest tip de concediu este luat de femeile salariate care urmează să nască, fiind acordat între perioada de sarcină și cea de lăuzie, cel mult 126 de zile. În cazul acestui concediu se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni, conform avocatnet.ro.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Românii angajați au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, potrivit OUG nr. 158/2005. De asemenea, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul este acordat până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne