Dan Vîlceanu: Eu cred că PNRR e compromis. PSD-iștii nu vor reformarea sistemelor de pensii și de salarii pentru că ar însemna o pierdere electorală pentru ei (VIDEO)

Dan Vîlceanu: Eu cred că PNRR e compromis. PSD-iștii nu vor reformarea sistemelor de pensii și de salarii pentru că ar însemna o pierdere electorală pentru ei (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a declarat miercuri, pentru B1 TV, că PNRR practic e compromis deoarece PSD pur și simplu nu vrea să reformeze pensiile speciale, sistemul public de pensii și sistemul de salarizare. Fără aceste schimbări, România nu va mai primi banii din PNRR.

Vîlceanu a mai susținut că proiectul privind pensiile speciale, adoptat chiar azi de Senat și care urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, în fapt nu reformează nimic. Liberalul a mai afirmat că PSD-știi nu vor să facă aceste reforme deoarece de aceste privilegii beneficiază mulți dintre votanții lor, or ei nu vor să piardă voturi.

Amintim că proiectul de lege privind pensiile speciale a fost inițiat de Guvernul PSD – PNL – UDMR, a fost modificat în comisiile Senatului tot de cele trei partide și votat în plen tot de ele. Parlamentarii USR au afişat pancarte pe care scria „Tăiaţi pensiile speciale”, ei acuzând că totul e doar un joc de teatru, cele trei partide nedorind să facă niciun fel de reformă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Vîlceanu: PNRR e compromis. PSD nu vrea reformarea sistemului de pensii

„Din păcate pentru România, eu cred că putem considera PNRR compromis. Spun asta deja de câteva săptămâni. Când am văzut cum se joacă cu pensiile speciale în Parlament și cum arată legeap e care Ministerul Muncii (condus de Marius Budăi de la PSD – n.r.) a trimis-o la Parlament, mi-am dat seama că PSD nu vrea reformarea pensiilor speciale, nici a sistemului public de pensii, nici reformarea sistemului de salarizare.

De ce nu dorește asta? Pentru că ar însemna o pierdere electorală pentru ei. În general, acești oameni votează PSD în marea lor proporție. O reformă în aceste sisteme, deși așteptată de majoritatea românilor, nu va fi bine primită. Știți că reformele vin cu pierderi electorale, iar PSD nu vrea să riște o pierdere electorală și a pariat pe pierderea celor 30 de miliarde din PNRR.

Deci, din punctul meu de vedere, PNRR e compromis, nu se vor face aceste reforme, se va mima înfăptuirea lor, apoi se va da, ca de obicei, vina pe Comisia Europeană, că ”noi am făcut ce trebuia, dar ăia de la Comsiei sunt răi cu România și au ceva cu România””, a declarat deputatul liberal.

Cum ar fi trebuit să arate reforma pensiilor speciale

Dan Vîlceanu a explicat apoi că reforma pensiilor speciale ar fi însemnat ca pensiile să respecte principiile contributivității și echității. Or niciunul dintre ele nu e respectat în proiectul de lege care tocmai a fost adoptat de Senat.

Acesta a mai precizat că, în ce privește parlamentarii și aleșii locali, lucrurile sunt chiar mai simple, căci în cazul lor nu e vorba de pensii propriu-zis, ci de indemnizații.

„Sunt chestiuni legate de vechimea în muncă pe care un pensionar trebuie să le aibă și care trebuie să fie similare cu lucrătorii care nu vor primi pensii speciale. Vechimea în muncă să fie cumva similară indiferent de sistemul de pensie.

S-a discutat despre sustenabilitate, o reducere a cheltuielilor cu aceste pensii, ca bugetul să-și permită să le plătească, și să se creeze un mecansim așa încât astfel de pensii speciale să nu mai apară. Or uitați ce s-a întâmplat în ultimul timp, când în Parlament tot se încearcă să se mai producă noi categorii.

Prin reforma pensiilor speciale și reforma sistemului public de pensii se dorește și o eliminare a inechităților. Să vorbim de militari… Avem doi care au ieșit la pensie în condiții similare, dar unul ia 3.000 de lei, altul ia 10.000 de lei. Eu nu am văzut nicio prevedere în actuala lege care să ducă la o creștere a echității”, a mai declarat deputatul PNL Dan Vîlceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)