Cum încearcă investitorii români să își salveze banii. Criptomonedele nu mai sunt pe val. Cea mai mare amenințare

Cum încearcă investitorii români să își salveze banii. Criptomonedele nu mai sunt pe val. Cea mai mare amenințare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Chiar dacă perspectivele economice s-au înrăutățit în ultimele luni, investitorii români par să își recapete încrederea în afacerile lor, potrivit datelor publicate de eToro.

Încrderea investitorilor români

Astfel, 64% dintre investitorii individuali români și-au majorat investițiile în ultimul trimestru, iar aproape 9 din 10 (87%) se declară încrezători în ceea ce privește investițiile lor și continuă să își diversifice portofoliile.

În ultimele trei luni, 64% dintre aceștia și-au majorat investițiile în diverse clase de active, mărfurile fungibile (commodities) și obligațiunile străine fiind cele mai populare.

Potrivit unui sondaj, procentul celor care dețin mărfuri a sărit de la 16% la 27%, al celor cu obligațiuni străine a crescut de la 12% la 17%, numărul celor cu investiții alternative (inclusiv imobiliarele) a crescut de la 21% la 23%, iar al celor cu expunere la valute a crescut de la 9% la 19%, în timp ce numărul celor care investesc în criptoactive a rămas constant la 29%.

Atenția investitorilor români s-a mutat de la acțiuni la mărfuri, înregistrându-se o creștere de 11 puncte procentuale a numărului de investitori care au acest activ în portofolii (de la 16% în urmă cu un an la 27%).

Perspectivele mediului de afaceri

Obligațiunile străine au fost pe locul al doilea în topul preferințelor, în creștere cu 7 puncte procentuale, urmate de investițiile alternative (creștere de 4 puncte procentuale). În mod particular, tot mai mulți români au investit în instrumente alternative, cum ar fi proprietățile imobiliare, numărul acestora ajungând la 29%. Aceasta este o categorie în care românii sunt mai mai predispuși să investească, comparativ cu media europeană și mondială de 23%.

În timp ce românii și-au majorat expunerea la acțiuni locale cu 3% în ultimul an, la nivel global procentul investitorilor individuali cu expunere la acțiuni locale a scăzut de la 51% în T1 2022 la 45% în T1 2023. Îndepărtarea de piața de capital locală este un fenomen mai răspândit în SUA, unde proporția investitorilor de retail care dețin acțiuni naționale a scăzut de la 60% în T1 2022 la 42% în T1 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`