După ciocnirile violente dintre polițiști și demonstranți, sindicatele franceze anunță a 11-a zi de greve și demonstrații

După ciocnirile violente dintre polițiști și demonstranți, sindicatele franceze anunță a 11-a zi de greve și demonstrații

Sindicatele franceze au anunțat o nouă zi de greve și demonstrații în lupta lor continuă împotriva reformei pensiilor, protestele de marți s-au încheiat cu ciocniri violente.

Cele opt federații sindicale au anunțat o nouă zi de grevă de o zi, joi, 6 aprilie

Ele cheamă lucrătorii să protesteze din nou în sectoare precum aviația, transportul public și școlile, denunțând „lipsa de reacție a guvernului la creșterea tensiunilor”.

Purtătorul de cuvânt comun al sindicatelor a făcut apel la „o nouă zi de grevă și manifestații joi, 6 aprilie, în toată țara”.

Anunțul a fost făcut în seara unei alte greve de o zi, marți, în urma căreia serviciile, inclusiv trenurile și zborurile, au fost din nou grav perturbate.

Noi ciocniri violente au marcat cea de-a zecea zi a protestelor din Franța

În mai multe zone, marșurile s-au încheiat cu încăierări între poliție și demonstranți în orașe precum Paris și Bordeaux iar cei din urmă au dat foc coșurilor de gunoi și mobilierului stradal și au spart geamuri.

Ministrul de interne, Gérald Darmainan, a declarat că marți au fost arestate 201 persoane și 175 de polițiști au fost răniți.

Poliția a fost acuzată de folosirea excesivă a forței – atât de către protestatari, cât și de către organismele de protecție a drepturilor, inclusiv Consiliul Europei – ceea ce a alimentat și mai mult furia demonstranților.

Sindicatul CGT a declarat că 450.000 de persoane au luat parte la protestele de marți de la Paris, sursă foto: captură YT

Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că 13.000 de membri ai forțelor de securitate au fost desfășurați marți, dintre care 5.500 numai în Paris. Acest număr, un record, a fost justificat de „un risc major pentru ordinea publică”.

În orașul Nantes, în vestul țării, protestatarii au aruncat cu proiectile în forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene, a constatat un reporter al Agenției France Presse. O sucursală bancară a fost incendiată, la fel ca și tomberoanele de gunoi din jurul tribunalului orașului.

Poliția din Lyon, în sud-estul Franței, a folosit tunuri cu apă și a recurs la gaze lacrimogene în orașul Lille, în nordul Franței, după ce protestatarii au provocat pagube, inclusiv spargerea geamului unei stații de autobuz.

La Paris, poliția a tras cu gaze lacrimogene după ce unele persoane aflate în fruntea protestului, îmbrăcate în negru și cu fețele acoperite, au jefuit un magazin alimentar și apoi au provocat un incendiu în timp ce marșul se apropia de Place de la Nation, în estul orașului. Cel puțin 27 de persoane au fost arestate în capitală până după-amiază, a anunțat poliția din Paris.

sursă foto: captură YT

Sindicatul CGT a declarat că 450.000 de persoane au luat parte la protestele de marți de la Paris, aproape jumătate din numărul celor care, potrivit acestuia, au participat în capitală la un protest uriaș joia trecută. Prefectura a raportat 93.000 de protestatari în Paris.

Protestatarii au întârziat trenurile în gara Gare de Lyon din Paris, mergând pe șine și aprinzând rachete de semnalizare, în ceea ce ei au descris ca fiind un spectacol de solidaritate pentru un angajat al căilor ferate care și-a pierdut un ochi într-un protest anterior.

Colectorii de gunoi din capitală suspendă începând de miercuri o grevă de trei săptămâni în urma căreia s-au acumulat mii de tone de gunoi în capitala franceză, a anunțat sindicatul CGT.

Acesta a precizat însă că această măsură a fost luată pentru a permite o coordonare cu lucrătorii „pentru a putea relua greva cu și mai multă forță”, deoarece mai puțini lucrători sunt acum în grevă.

Tinerii au fost foarte mulți la protestele de marți, mulți dintre ei blocând universități și licee. Transportul în comun din Paris a fost puternic afectat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`