Plătiți cu salarii și sporuri ca să aștepte rotativa. Situația ciudată de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și explicația lui Marcel Boloș (VIDEO)

Plătiți cu salarii și sporuri ca să aștepte rotativa. Situația ciudată de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și explicația lui Marcel Boloș (VIDEO)
Foto: Marcel Ioan Boloș / Facebook

Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a admis că mulți funcționari au scăzut ritmul de lucru și acum mai mult așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu rotativa guvernamentală. Cu toate acestea, acești angajați primesc aceleași salarii, ba chiar și un spor pentru că, teoretic, lucrează cu proiecte pe fonduri europene. Deși acum nu prea mai lucrează… Boloș nu vede o problemă în faptul că acești oameni primesc spor să facă practic lucrurile pentru care au fost angajați și încasează salariul.

Ministrul a apărat acordarea acestor sporuri, susținând că angajații trebuie motivați în negocierile cu Comisia Europeană. El a mai spus că un expert al Comisiei încasează chiar și 8.000 de euro, deci „e debalansat nivelul de salarizare”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Angajații din MIPE așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu rotativa

Întrebat de ce vrea ca cererea de plată 3 din PNRR să fie depusă înainte de rotativa guvernamentală, Boloș a spus că „în momentul în care garnitura de miniștri și guvernul se schimbă, practic există o perioadă de acomodare firească și până când mecanismele de funcționare ale noului guvern devin operaționale, există această perioadă în care să nu afectăm cererea de plată 3, pentru ca, odată amânată cererea de plată 3, să fie afectată și cererea de plată 4”.

Boloș a admis apoi că mulți funcționari acum mai mult stau și așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu rotativa: „E o realitate. Noi toți cei care suntem în acest potențial risc de a fi schimbați… Să nu credeți că această încetinire a ritmului de activitate nu e o cruce grea pentru ministrul în funcție și dacă se schimbă ministrul, nu se regrupează toate ”forțele” de la nivelul unui minister”.

Acești funcționari, însă, nu doar că primesc în continuare aceleași salarii, dar încasează și sporuri.

Boloș apără sporurile pe care le primesc angajații MIPE

Tudor Mușat a adus apoi în discuție faptul că angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) primesc spor la salariu pentru că se ocupă de proiecte din fonduri europene, deși practic fix asta e treaba lor, pentru care primesc salariul. Marcel Boloș a apărat, însă, acordarea acestor sporuri, spunând că-i motivează pe oameni să muncească. În plus, a precizat el, trebuie ținut cont de faptul că acești oameni aduc „miliarde” în România. Asta deși tocmai recunoscuse că în MIPE nu prea se mai lucrează.

„Aceste sporturi se reduc, dar nu asta e problema pe fond. Gândiți-vă că acești oameni, prin munca lor, aduc miliardele de euro în România. Vă dau exemplul echipei care negociază și duce greul cererilor de plată ca România să-și încaseze miliardele. Știți că acolo trebuie să ai un nivel de competență ridicat în relația cu Comisia Europeană? Dacă tu trimiți oameni plătiți cu 1.000 de lei, cu competențe șubrede… Dacă Comisia simte acest lucru… Sporul face motivant ca pe acele locuri să vină oamenii cu calificările corespunzătoare”, a spus ministrul.

Boloș a mai ținut să precizeze că un expert al Comisiei Europene are salariul de 7 – 8.000 de euro.

„Eu am spus public care-mi e nivelul de salarizare – 12.167 de lei. Atât poate să aibă un expert care lucrează pe fonduri europene la nivel de funcție de conducere. Dacă ne uităm de partea cealaltă, negociază cu un expert al Comisie Europene. Știți cât are nivelul de salarizare un expert al Comisiei? Poate să ajungă la 7 – 8.000 de euro. Gândiți-vă cât e debalansat nivelul de salarizare. Iar nivelul de exigență la PNRR e dur, credeți-mă, că sunt de 15 ani în acest domeniu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`