Cazul fostului preşedinte Ion Iliescu, pus sub învinuire în dosarul Mineriadei, a făcut înconjurul lumii. Jurnaliştii de la BBC, Reuters sau Deutsche Welle au relatat pe larg despre faptul că fostul şef de stat este umărit penal pentru infracţiuni împotriva umanităţii, în urma incidentelor din iunie 1990, când mai mulţi oameni au murit şi o mie au fost răniţi. Cazul nu a fost niciodată investigat aşa cum trebuie, din cauza prezenţei continue a foştilor comunişti în guvern, a scris şi Associated Press.
Jurnaliştii de la BBC au scris că Ion Iliescu se confruntă cu acuzaţii de crime împotriva umanităţii, pentru înăbuşirea violentă a unui protest, la câteva luni după căderea regimului comunist. Aceeaşi sursă aminteşte că, în septembrie anul trecut, CEDO a criticat eşecul României de a-i judeca pe cei responsabili pentru crime împotriva umanităţii comise faţă de civilii români, în perioada tranziţiei către democraţie.
Cazul nu a fost niciodată investigat corespunzător, din cauza prezenţei continue a foştilor comunişti în guvern, dar, în martie 2015, a fost redeschis de procurorii militari, titrează şi Associated Press. Agenţia anunţă că Iliescu este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii, pentru incidentele din iunie 1990, când 6 oameni au murit şi 1.000 au fost răniţi. AP, citată de The Wall Street Journal, Business Insider şi Nasdaq, subliniază că procurorii nu au explicat de ce fostul preşedinte este acuzat doar pentru patru decese şi nu pentru șase. În plus, agenţia adaugă că CEDO a ordonat României plăţi compensatorii pentru victime.
Un tribunal din România a început urmărirea penală a lui Ion Iliescu, anunţă şi agenţia AFP, citată de Le Figaro. Agenţiile AP şi AFP sunt citate şi de Deutsche Welle.
„În iunie 1990, la doar o lună după primele alegeri democratice post-comuniste, Iliescu cel educat la Moscova a chemat 20.000 de mineri pentru ai salva FSN-ul aflat la guvernare de ceea ce a numit ‘o încercare fascistă de lovitură de stat'”, a scris şi publicaţia The Star, care citează Reuters.
„Fostul preşedinte Ion Iliescu, prins de trecutul său”, titrează Le Parisien, care anunţă ca fostul şef al statului este acuzat că a chemat mii de „gulere negre” la Bucureşti, în 1990.
Observatorii occidentali susţin că evenimentele iunie 1990 au reprezentat o piedică în calea tranziţiei ţării către o economie de piaţă şi au descurajat investiţiile externe pentru câţiva ani.