Regiunile din România ocupă ultimele locuri la capitolul competitivitate la nivelul Uniunii Europene. Sud-estul României se situează pe locul 234 din cele 234 de regiuni ale Uniunii Europene, conform Indicelui Competitivităţii Regionale (ICR), publicat luni de Comisia Europeană, transmite Agerpres.
Regiunea nord-est a României ocupă locul 233 din cele 234 regiuni ale UE, cu un scor de 46,6 puncte faţă de o medie de 100 la nivelul UE.
Cele mai competitive regiuni ale UE sunt Utrecht şi Zuid-Holland, ambele din Ţările de Jos, precum şi regiunea capitalei franceze Île-de-France, cu scoruri de 150,9 puncte, respectiv 144,1 puncte şi 142,8 puncte.
Între ediţiile din 2019 şi 2022, majoritatea regiunilor din estul UE au continuat să recupereze decalajul, inclusiv în statele baltice, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Slovenia. Cu toate acestea, anumite părţi din Cehia, România, Slovacia şi Bulgaria s-au îndepărtat şi mai mult de media UE.
De asemenea, regiunile capitalelor sunt cele mai competitive în toate statele membre, cu excepţia Germaniei, a Italiei şi a Ţărilor de Jos. Decalajul faţă de celelalte regiuni poate fi mare şi este deosebit de ridicat în Franţa, România şi Slovacia.
Ţările mai competitive tind să aibă un decalaj mai mic între regiunea capitalei şi celelalte regiuni. Acest lucru subliniază faptul că politicile şi investiţiile publice ar trebui să promoveze convergenţa ascendentă, care ajută regiunile mai puţin competitive să îşi îmbunătăţească performanţa şi să recupereze decalajul, garantând totodată că regiunile cele mai competitive continuă să prospere.