Sute de mii de persoane sunt așteptate să ia parte marți la proteste de stradă și greve în toată Franța, pe fondul temerilor de ciocniri violente cu poliția, în timp ce continuă demonstrațiile legate de utilizarea, de către Emmanuel Macron, puterilor executive constituționale pentru a impune o creștere nepopulară a vârstei de pensionare.
Mișcarea de protest împotriva majorării vârstei de la 62 la 64 de ani este cea mai mare criză internă a celui de-al doilea mandat al lui Macron, iar grevele de marți ar urma să afecteze rafinăriile, colectarea gunoiului, transportul feroviar, transportul aerian și școlile.
Autoritățile din Paris și din mai multe orașe sunt pregătite pentru ciocniri între poliție și protestatari.
Criza s-a intensificat din cauza controverselor legate de tacticile poliției, avocații reclamând arestări arbitrare, răniri și intervenții dure, anunță The Guardian.
Un bărbat în vârstă de 30 de ani se lupta pentru viața sa în comă luni, după ce protestele antiguvernamentale s-au extins dincolo de problema pensiilor, la demonstrațiile de mediu din weekend în vestul Franței – stimulate de impactul noilor facilități de stocare a apei pentru irigarea culturilor.
Bărbatul a suferit un traumatism cranian în timpul confruntărilor dintre protestatari și poliție. O anchetă este în curs de desfășurare pentru a determina circumstanțele.
IGPN, unitatea de afaceri interne a poliției franceze, a declarat că a lansat 17 anchete privind incidente și acuzații împotriva poliției din Franța în ultimele săptămâni.
Mai mult de 30 de avocați au scris luni o scrisoare deschisă către Le Monde în care își exprimă „marea îngrijorare” față de ceea ce ei numesc arestări arbitrare a sute de persoane, acuzând poliția că folosește sistemul judiciar și arestările ca tactică pentru a împiedica oamenii să protesteze.
Șeful poliției din Paris a declarat că toate arestările au fost justificate. Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a declarat că mai mulți polițiști au fost răniți în timpul protestelor.
Consiliul Europei a declarat vineri că protestatarii pașnici și jurnaliștii trebuie să fie protejați de violența poliției și de arestările arbitrare.
Ceea ce a început ca două luni de zile de greve regulate și pașnice, organizate de sindicate, s-a transformat, în ultimele 10 zile, în proteste violente.
O notă pregătitoare a serviciilor de informații franceze înainte de ziua de grevă și proteste de marți, condusă de sindicate, a declarat că este posibil să participe mult mai mulți tineri, poate de două sau trei ori mai mulți decât decât în ultima zi mare de grevă, joia trecută, potrivit presei franceze.
Potrivit cotidianului Le Parisien, în notă se arată că „violența poliției… ar putea atrage furia tinerilor”.
Mulți tineri „nu s-au simțit afectați” de modificarea pensiilor, dar apoi au decis să se alăture mișcării săptămâna trecută, „indignați” de utilizarea puterilor executive cuprinse în articolul 49.3 din Constituție pentru a ocoli parlamentul, după ce guvernul s-a temut că nu va obține suficiente voturi.
Autoritățile se așteaptă la ciocniri și violențe similare cu cele din ziua grevei coordonate de joia trecută, când la Paris au fost distruse stații de autobuz, chioșcuri de ziare și semafoare, iar sute de focuri au fost aprinse pe trotuare pe fondul unor confruntări cu poliția.
Clădirile publice au fost, de asemenea, vizate, inclusiv primăria din Bordeaux și o secție de poliție din Lorient. Ministerul de Interne a dat vina pe grupuri de „extremă-stânga”.
Încă de luni, sindicatele au intensificat grevele. Muzeul Louvre din Paris a fost blocat de muzeografi în grevă și nu s-a putut deschide.
Au continuat pichetările la depozitele de benzină și la incineratoarele de deșeuri, în special în jurul Parisului, unde 8.000 de tone de gunoaie continuă să se adune pe străzile din jumătate din oraș după săptămâni de greve.
Primăria Parisului a declarat că va îndepărta grămezile de deșeuri de pe traseul marșului de stradă de marți pentru a încerca să evite aprinderea focurilor.
Autoritatea aviației civile din Franța a cerut companiilor aeriene de pe aeroportul Orly din Paris, precum și de pe aeroporturile din Bordeaux, Marsilia și Toulouse, să anuleze 20% din zborurile de marți și miercuri. Sindicatele din licee au declarat că până la 200 de școli au fost blocate de elevi.
Președintele francez ar fi trebuit să îl primească luni pe Regele Carol pentru o zi de vizită, dar a trebuit să anuleze întâlnirea din cauza grevelor și demonstrațiilor.
Politicienii francezi de opoziție de stânga și de dreapta au declarat că imaginea și diplomația Franței au fost afectate de anularea de ultim moment.