Fenomenul traficului și consumului de droguri se împletește, în general, cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate, a declarat expertul antidrog Cătălin Țone, duminică, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
În contextul dosarului „Droguri în licee” din Capitală, Cătălin Țone a atras atenția că fenomenul traficului și consumului de stupefiante s-a extins și către zona unităților de învățământ.
„V-aș propune să ne aruncăm privirea, săptămâna trecută, la alte două operațiuni, de la Suceava și de la Constanța, pentru că tot grupuri infracționale organizate care distribuiau minorilor în zona de învățământ și, mai mult decât atât, chiar vorbim despre faptul că una dintre victime, atât la Suceava, cât și la Constanța, cea de la Suceava a întreținut raporturi sexuale pe baza faptului că era dependentă, pentru dozele pe care le oferea, și cea de la Constanța, mai mult decât atât, a fost determinată să practice prostituția, deci e și trafic de persoane și proxenetism”, a declarat Cătălin Țone.
„Vedem clar că, mai mult decât ceea ce se spune, traficul și consumul, în general, ca fenomen se împletește cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate”, a adăugat el.
Întrebat dacă acțiunea autorităților a venit ca urmare a unor semnale, expertul a precizat: „Către organele de aplicare a legii, în ultimii ani, au venit în mod intens părinții, care au spus care sunt problemele, așa cum s-au priceput ei, ceea ce au constatat. În ultimul an, profesorii, directorii unităților de învățământ vin și ne spun anumite lucruri. În acest fel, se încearcă pe cât posibil să se acopere această zonă, prin activități intense atât de combatere (…), dar și prin activități de prevenire”.
Întrebat a cui este vina și de unde pornesc astfel de situați, Cătălin Țone a menționat, printre altele, că de-a lungul vremii au fost „niște scăpări legislative”, amintind inclusiv că în primul deceniu după Revoluție nu exista o legislație antidrog în România.