Marcel Boloş: 700 de milioane de euro putem pierde dacă nu implementăm reformele din PNRR / Avem al doilea cel mai complex Plan, după cel al Spaniei

Marcel Boloş: 700 de milioane de euro putem pierde dacă nu implementăm reformele din PNRR / Avem al doilea cel mai complex Plan, după cel al Spaniei
Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Marcel Boloş (PNL), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că România riscă să piardă 700 de milioane de euro dacă nu implementează reformele pe care și le-a asumat în PNRR. Asta în condițiile în care, admite tot ministrul, avem nevoie de sume consistente pentru investiții în transport, educație și sănătate, pentru a reduce decalajele față de alte state.

Marcel Boloş, despre banii și reformele din PNRR

„În luna aceasta nu numai din PNRR ci şi din politica de coeziune, banii alocaţi în mod curent din fondurile UE, avem în lucru peste 700 de milioane de euro, pe care îi avem de accesat şi trimitem în mod curent documente la Comisia Europeană şi este o sumă constantă care vine lunar”, a spus ministrul la Prima News, potrivit News.ro.

Boloș a punctat apoi că dacă nu îndeplinim reformele la care ne-am angajat, „cam acolo ajungem, ca şi cost, 700 de milioane de euro putem pierde dacă nu implementăm reformele la care ne-am angajat prin PNRR. Este o amendă cam usturătoare pentru România dar are consecinţe asupra unei părţi însemnate a populaţiei, dacă e să discutăm de reforme cu componentă socială, sau poate să afecteze siguranţa energetică, cea economică, inclusiv componenta de infrastructură”.

Boloș: Avem al doilea cel mai complex PNRR

Marcel Boloș l-a criticat apoi voalat pe Cristian Ghinea (USR), predecesorul său, cel care s-a ocupat în principal de realizarea PNRR, dând de înțeles că n-ar fi trebui să ne asumăm atât de multe obiective. Ministrul liberal a afirmat că România are al doilea cel mai complex PNRR, cu peste 500 de jaloane şi ţinte, după cel al Spaniei, care are 507 de jaloane şi ţinte.

„Avem al doilea cel mai complex PNRR, avem peste 500 de jaloane şi ţinte. (…) Sunt ţări care au fost mai prudente. Puteam cu jaloane mai consistente, să ţintim lucruri mari. (…) În abordările strategice, când ai un timp limitat la dispoziţie şi Comisia insistă să nu fie un mecanism definitiv, în astfel de situaţii nu îţi permiţi o puzderie de jaloane şi ţinte, unele au o valoare de 10 milioane de euro, asta face grea misiunea celor care implementează, pentru ca la acele termene să pui pe masă rezultate”, a mai declarat Marcel Boloș.

Întrebat cum ar fi negociat el PNRR-ul, acesta a precizat că nu s-ar fi referi la un număr de jaloane, ci la obiectivele de ţară: „România are nevoie de infrastructură, în transport, educaţie şi sănătate şi are nevoie de bugete consistente pentru a recupera decalajele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`