Peste 5 ani de când Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării. Ce s-a ales de promisiunea „într-un timp foarte scurt vom începe producţia de vaccinuri”

Peste 5 ani de când Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării. Ce s-a ales de promisiunea „într-un timp foarte scurt vom începe producţia de vaccinuri”
Foto: cantacuzino.mapn.ro

Au trecut mai bine de cinci ani de când Institutul Cantacuzino, cel mai cunoscut institut producător de vaccinuri din România, a fost transferat la Ministerul Apărării și de când a fost promisă reluarea producției de vaccinuri „într-un timp foarte scurt, minim doi ani”. De atunci, însă, nu a fost scos decât un supliment alimentar, iar reluarea producției pentru celebrul Polidin, anunțată pentru luna august a anului trecut, a fost amânată din cauza unor „dificultăți științifice și administrative”.

Ce (nu) se mai face acum la Institutul Cantacuzino

Institutul Cantacuzino nu a mai făcut niciun vaccin de 13 ani și nu sunt șanse să mai facă prea curând.

Pntr-un răspuns pentru HotNews, Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Institutul Cantacuzino promit un „vaccin experimental” împotriva gripei, producerea unui vaccin antitetanos, iar, pe termen lung, dezvoltarea unei platforme metodologice pentru vaccinuri de tip ARN. Nu există un termen clar pentru niciunul dintre aceste obiective. De asemenea, potrivit Institutului, se construiește și o „arie de producție”, o fabrică ce ar urma să fie gata în 2025, în Băneasa.

Institutul a transmis că pentru „vaccinul experimental” împotriva gripei nu va avea nevoie de o nouă autorizație de punere pe piață, dar, în același timp, nu sunt excluse noi studii clinice. Asta ar însemna că vor mai trece ani de zile până când vaccinul va ajunge pe piață.

Din punct de vedere științific și tehnologic, reprezentanții MApN spun că au fost rezolvate și identificate „aproape în totalitate deficiențele constatate”, urmând realizarea producției de vaccin gripal experimental, în condiții good manufacturing practice (GMP), în aria proiectată în stațiunea Băneasa.

De asemenea, Institutul a mai transmis că are și un proiect ce urmărește dezvoltarea unei platforme metodologice pentru vaccinuri de tip ARN – tehnologia revoluționară care a stat la baza vaccinurilor anti-COVID dezvoltate de Pfizer și Moderna.

Cât despre celebrul Polidin, Institutul Cantacuzino vorbea anul trecut despre planuri ca producția să fie reluată. Acesta urma să fie comercializat ca supliment alimentar pentru creșterea imunității, sub formă de ursuleţi gumaţi şi spray nazal. Numai că acum nu există niște termene clare de reluare a producției deoarece „în ciuda rezultatelor favorabile și promițătoare obținute, pe parcursul proiectului CDI (cercetare-dezvoltare inovare) au fost întâmpinate dificultăți, atât științifice cât și administrative, iar reluarea producției este un obiectiv separat, direct dependent de rezultatele proiectului actual de CDI”.

Institutul Cantacuzino, transferat de la Ministerul Sănătății la MApN când ajunsese o ruină

Institutul de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino a trecut de la Ministerul Sănătății la cel al Apărării în decembrie 2017. Florian Bodog (PSD), la vremea respectivă ministrul Sănătății, declara că „într-un timp foarte scurt vom începe producţia de vaccinuri. Timp foarte scurt înseamnă minim doi ani pentru a produce un vaccin”.

Numai că de atunci institutul n-a reușit să scoată decât suplimentul alimentar OROSTIM-HV, destinat întăririi imunității la infecţii respiratorii.

Înainte de a fi preluat de MApN, Institutul Cantacuzino ajunsese să fie lăsat în paragină. Într-un material HotNews din 2012, semnat de Vlad Mixich, un specialist al institutului recunoștea, neoficial, că „multinaționalele pot produce și vinde mai liniștite pe măsură ce noi producem tot mai puțin”.

O alta miză invocată la vremea respectivă era valoarea imobiliară a terenului pe care a fost construit Institutul Cantacuzino (aflat chiar lângă parcul Izvor) – 4 hectare de teren situate în zona Cotroceni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”