De ce este bine să consumăm iaurt în fiecare zi / Cum poate fi preparat acasă

De ce este bine să consumăm iaurt în fiecare zi / Cum poate fi preparat acasă
Foto: Pixabay

Iaurtul este foarte bogat în calciu și reprezintă alegerea ideală pentru o gustare.

Pe lângă faptul că este gustos, iaurtul are diverse calităţi pentru care merită să-l introduci în alimentaţia ta zilnică.

Beneficiile iaurtului

Iaurtul este un superaliment care oferă aproape toți nutrienții esențiali necesari pentru funcționarea optimă a corpului. Bogat în calciu, fosfor, magneziu, potasiu, vitamine B, proteine ​​și probiotice, joacă un rol vital în protejarea florei intestinale și în întărirea sistemului imunitar. În plus, ajută la îmbunătățirea masei osoase și la întărirea oaselor, asigurând protecție pe termen lung.

„Pe lângă valoarea sa nutritivă deosebită şi gustul plăcut şi răcoritor, iaurtul conţine şi principii antibiotice naturale, care omoară microbii cauzatori ai unor afecţiuni intestinale, cum ar fi Salmonella şi E. Coli”, precizează dr. Cătălin Luca, medic primar generalist, cu competenţă în medicina alternativă, scrie click.ro.

Consumul de iaurt după sau în timpul tratamentului cu antibiotice ajută la restabilirea echilibrului natural al florei intestinale. Este recomandat persoanelor care se confruntă cu afecțiuni digestive, inclusiv fermentație intestinală, dispepsie prin putrefacție, anorexie și vărsături. În plus, poate ajuta la prevenirea diabetului și a aterosclerozei. Dincolo de beneficiile sale interne, iaurtul poate servi unui scop extern util în tratarea arsurilor minore și a problemelor dermatologice.

Cum îți poți prepara iaurtul acasă

Iaurtul poate fi preparat în casă din lapte şi maia de iaurt (acea cultură de bacterii care produce fermentaţia laptelui). Într-un litru de lapte proaspăt se pun 2-3 linguriţe de maia şi se ţine 1-2 zile la cald. După acest interval, laptele se va prinde şi din el oprim o cantitate mică, ce va fi maiaua pentru următorul iaurt.

În prepararea industrială, laptele proaspăt este infuzat cu culturi de bacterii care declanșează fermentația. Aceste bacterii se hrănesc cu lactoză, reproducându-se rapid pentru a elibera acid lactic, care îngroașă laptele, conferindu-i un gust și o aromă distinctive. Aceste bacterii facilitează digestia, „lactobacillus acidophilus” considerat cel mai benefic pentru organism de către microbiologi.

Acasă, însă, iaurtul poate fi preparat din lapte şi maia de iaurt (acea cultură de bacterii care produce fermentația laptelui). Într-un litru de lapte proaspăt se pun 2-3 lingurițe de maia şi se ţine 1-2 zile la cald. După acest interval, laptele se va prinde şi din el oprim o cantitate mică, ce va fi maiaua pentru următorul iaurt.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis urnele de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”