În fiecare lună, mii de obiecte ale românilor sunt uitate sau chiar abandonate pe aeroporturile din întreaga țară. Cele mai multe sunt bagaje, întrucât, la îmbarcare, oamenii află că trebuie să le plătească.
În cele mai multe cazuri, românii nu respectă greutatea sau dimensiunea bagajului sau și-au luat bilet doar pentru o geantă de mână. Lucrurile acestea se întâmplă de când companiile aeriene cer bani în plus valizele de cală.
„Cele mai multe sunt articole pentru copii, scaune pentru mașină, scoici, un colț numai cu cărucioare pentru copii, unii părinți preferă să le lase la îmbarcare când constată că nu au voie cu ele în avion”, a spus Alexandra Găvan, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră Română.
Zilnic, Aeroportul din Henri Coandă este tranzitat de 30.000 de persoane, polițiștii de frontieră verificând în medie 20 de documente pe minut. Mulți dintre pasageri își pierd obiectele personale sau renunță de bună voie la ele.
În depozitele aeroporturilor ajung lunar aproximativ 800 de obiecte pe care oamenii au șansa să le recupereze în termen de un an. Unul dintre cele mai spectaculoase obiecte abandonate pe Aeroportul Henri Coandă este o cușcă mare, pe care probabil proprietarii au abandonat-o pentru a nu plăti taxele suplimentare, potrivit stirileprotv.ro.
„În ultimii ani companiile aeriene au scos bagajele de cală din preţurile biletelor de avion din două motive, au vrut să-și optimizeze costurile, încasând suplimentar pentru bagajul de cală sau de mână şi în al doilea rând anul trecut au fost probleme mari de operare din cauza personalului”, a spus Ciprian Enea, consultant în turism.
Bagajele pierdute sau abandonate sunt scanate de serviciul român de informații, apoi ajungând la Poliția de Frontieră ca fiind „inofensive”, care face un inventar al lucrurilor găsite.
În 2022, 10.000 de bunuri au fost găsite, dintre care doar 1.500 au fost recuperate.