Statele Unite au trimis o altă dronă pe traseul celei doborâte să vadă dacă ruşii caută resturile

Statele Unite au trimis o altă dronă pe traseul celei doborâte să vadă dacă ruşii caută resturile
Sursa Foto: Hepta/ Zuma Press / Ssgt. Omari Bernard/Us Air

Statele Unite fac o evaluare a operațiunilor cu drone în zona Mării Negre, analizând costurile și beneficiile zborurilor, după ce la începutul acestei săptămâni Rusia a forțat doborârea unuia dintre avioane, au transmis mai mulți oficiali pentru CNN, potrivit hotnews.ro.

SUA a trimis imediat o nouă dronă pe traseul celei doborâte

Se pare că Washingtonul nu a oprit complet zborurile în timp ce finalizează analiza. Oficialii americani au susținut că armata a trimis același model de dronă, un MQ-9 Reaper, într-o misiune în aproximativ aceeaşi zonă deasupra Mării Negre la scurt timp după ce a avut loc coliziunea. Aeronava respectivă urma să cerceteze locul prăbușirii și urmărească ruşii în căutarea resturilor.

Cu toate acestea, armata americană analizează cu atenție rutele dronelor şi evaluează modalități de a atenua mai bine riscul de conflict cu forțele rusești.

De asemenea, Pentagonul plănuiește să analizeze costurile şi beneficiile globale ale acestor misiuni, comparând riscurile de escaladare a conflictului cu Rusia valoarea potenţială a informaţiilor aduse de anumite rute.

Armata americană este îngrijorată de faptul că limitarea privind rutele dronelor ar putea afecta colectarea de informații legate de războiul din Ucraina, a declarat un oficial militar de rang înalt. Chiar și așa, Statele Unite au alternative potențiale pentru colectarea informațiilor, cum ar fi sateliții de spionaj.

Oficialii au mai specificat că SUA iau în considerare un alt zbor de dronă deasupra Mării Negre în zilele următoare. Zborul ar urma programul său obişnuit de operare.

Forțele Aeriene ale SUA au transmis joi, 16 martie, că tamponarea dintre avioanele de vânătoare rusești Su-27 și drona americană a avut loc la aproximativ 40-50 de mile nautice la sud-vest de Crimeea, deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional.

Astfel, Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina.

Pentagonul a publicat joi imagini noi în care se poate observa cum avioanele de luptă rusești se apropie rapid de dronă, turnând combustibil pe ea și avariază elicea.

Oficialii au mai specificat că SUA au fost nevoite să doboare drona deasupra Mării Negre după ce impactul a făcut-o efectiv inoperabilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`