Casa Albă: Decizia Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina „nu va determina SUA să trimită avioane F-16”

Casa Albă: Decizia Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina „nu va determina SUA să trimită avioane F-16”
(FOTO- Hepta/ Zuma Press / Sra Jerreht Harris/Planetpix)

Casa Albă a declarat că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16.

Casa Albă, despre decizia Poloniei

Angajamentul președintelui polonez, Andrzej Duda, de astăzi, că țara sa va preda patru dintre avioanele de război de fabricație sovietică „în următoarele zile” nu modifică luarea deciziilor de către administrația Biden, spune purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, potrivit The Guardian.

Biden a declarat anterior că SUA nu vor furniza avioanele de luptă F-16 pe care le-a cerut Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Președintele SUA a spus că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la cererile sale de arme.

Nu ne schimbă calculul cu privire la F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care trebuie să le ia orice țară și respectăm acele decizii suverane.

El a refuzat să aprobe decizia, spunând că nu crede că este locul SUA „să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul”.

Polonia va deveni prima țară care va livra Ucrainei avioane de luptă în următoarele zile, marcând un pas semnificativ în sprijinul militar pentru Kiev înaintea unei contraofensive așteptate.

Președintele polonez, Andrzej Duda, a făcut anunțul la Varșovia. El a spus că primele avioane predate au fost moștenite din Germania de Est după căderea Zidului Berlinului.

Duda a spus că MiG-urile se apropie de sfârșitul vieții lor după 30 de ani, dar erau „încă în stare de funcționare”. Președintele a spus că mai multe MiG-uri poloneze au fost întreținute și reparate pentru a fi predate Ucrainei. În total, Polonia are 28 de MiG-29 care urmează să fie înlocuite în următorii câțiva ani cu FA-50 sud-coreene și F-35 americane.

Până acum, susținătorii Ucrainei din NATO au furnizat doar piese de schimb pentru flota sa de avioane de război din epoca sovietică, pe fondul temerilor că livrarea de avioane funcționale în Ucraina ar fi văzută de Moscova ca o participare directă la război. În urmă cu un an, Polonia s-a oferit să predea SUA toate MiG-urile la baza sa aeriană din Ramstein, Germania, pentru a putea fi transmise Ucrainei, dar Washingtonul a respins planul.

Slovacia, Finlanda și Țările de Jos au spus că vor lua în considerare aprovizionarea Ucrainei cu avioane de război. SUA și Marea Britanie au refuzat până acum să furnizeze avioanele de luptă F-16 și, respectiv, Typhoon, pe motiv că au nevoie de prea mult antrenament, sprijin la sol și piste lungi și netede pentru a fi de ajutor pe termen scurt Ucrainei. Cu toate acestea, Marea Britanie s-a oferit să ofere acoperire aeriană oricărei țări din estul Europei care dorește să furnizeze Kievului avioane din epoca sovietică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`