Nutriționist, despre noile reguli din restaurante: Deocamdată nu se știe cine ar putea să verifice dacă datele din meniu sunt adevărate / Valorile nutriționale din farfurie erau de multe ori întâmplătoare (VIDEO)

Nutriționist, despre noile reguli din restaurante: Deocamdată nu se știe cine ar putea să verifice dacă datele din meniu sunt adevărate / Valorile nutriționale din farfurie erau de multe ori întâmplătoare (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Nutriționistul Cristian Mărgărit a comentat noile reguli din restaurante, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și s-a arătat de părere că trecerea listei de ingrediente și a aportului nutrițional în meniu, o măsură obligatorie din 15 martie, reprezintă „un pas înainte extraordinar pentru calitatea alimentelor”.

Nutriționistul Cristian Mărgărit, pe B1 TV, despre noile reguli din restaurante

Întrebat cine va verifica dacă sunt adevărate datele afișate în meniu, el a explicat: „Același lucru îl discutam împreună cu restaurantele pe care le-am consiliat în această privință, cine poate să verifice, cine are capacitatea să verifice aceste date. Bineînțeles că deocamdată nu se știe cine ar putea să verifice, pentru că până la urmă chiar și inspectorii ANPC au alte competențe, nu acelea de a face analize nutriționale”.

„Cred că este un pas înainte extraodinar pentru calitatea alimentelor, pentru că cele mai multe restaurante pot să vă spun că nu au nici măcar un rețetar bine stabilit, nu au nici măcar cunoștințe despre ce ar putea conține acele alimente, nu respectă acel rețetar, deci valorile nutriționale care ajungeau la noi în farfurie erau de multe ori arbitrare, întâmplătoare, se schimbau ingrediente, se schimbau cantități de la un bucătar la altul chiar în același restaurant”, a adăugat Cristian Mărgărit.

Întrebat dacă să ne așteptăm să fie detaliate ingredientele chiar și în cazul micilor, spre exemplu, nutriționistul a spus: „Da, ar trebui să vedem lista completă de ingrediente, evident, în ordinea cantității, și apoi aportul nutrițional – și ne referim aici în special la grăsimi și grăsimile saturate, ne referim la zaharuri, ne referim la aportul de sare, pentru că, iarăși, aportul de sare din alimente este extrem, extrem de important”.

„Știm că excesul de sare poate să ducă la foarte multe boli așa-zise ale omului modern și atunci este bine să știm câtă sare sau cât din alți nutrienți există în alimentul pe care noi îl consumăm, dincolo de lista de ingrediente (…). Vom putea observa toți aditivii, toate substanțele care sunt prezente în mod natural sau nenatural în farfuria noastră”, a punctat Cristian Mărgărit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii
19:54 - Ce a făcut Smaranda, fiica lui Codin Maticiuc, la nunta lui Theo Rose, în momentul în care s-a plictisit. Actorul s-a amuzat copios