Roberto Ababei, fostul adjunct al Poliției Capitalei aflat în arest preventiv pentru trafic de influență, le-a spus unor apropiați că, din informațiile pe care le avea, urma să fie promovat pe o funcție de conducere superioară celei pe care o deținea, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, se arată în referatul procurorilor DNA, potrivit Agerpres.
Ababei a spus că va fi promovat într-o discuție pe care a avut-o cu două persoane, în biroul său, pe 27 august. Când a aflat acest lucru, unul dintre interlocutori i-a solicitat sprijinul directorului general adjunct al DGPMB pentru rezolvarea în mod ilegal problemelor de natură penală ale societății comerciale pe care o deținea.
„Interlocutor: Doamne ajută! Tu îți dai seama ce mișto ar fi?! Putem să mai facem și noi un blat?
Ababei: Ei, asta! Alea care se făceau erau nimicuri. Numai de-alea din (…) păi, cum faci tu la… ciorbițe și încă un ardei.
Interlocutor: …(râde)…
Ababei: Deci, ală e … obligatoriu, îl pui acolo că vrea omu’, nu-l vrea… nu?
Interlocutor: …(râde)…
Ababei: Poate îl mai întrebi la o smântână, ‘vrei și cu smântână?’
Interlocutor: …(râde)…
Ababei: Că la ciorba de burtă… nu mai… deci, pe bune…
Interlocutor: Da
Ababei: Sau mici fără muștar…
Interlocutor: Aia e… aia e…
Ababei: Mai… cred că e mai… mai corect așa spus”.
Astfel, comisarul șef a încercat să-și asigure interlocutorii că „după numirea sa pe o funcție superioară își va folosi influența derivată din respectiva funcție pentru rezolvarea în mod favorabil a problemelor de natură penală” pe care cei doi le aveau.
Roberto Ababei a fost arestat preventiv, joi, de Tribunalul București.
Procurorii arată că în perioada 14 iulie – 6 august 2015, Ababei a primit în mod direct de la doi oameni de afacer suma de 13.000 de euro. Banii au fost livrați în două tranșe, 3.000 de euro, respectiv 10.000 de euro. Totodată, acesta a mai luat mită și în produse alimentare, lăsându-o pe aceștia să creadă că, prin funcția sa de director adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGAPMB), are influență asupra colegilor săi din poliție de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la o presupusă evaziune fiscală săvârșită de cele două persoane prin intermediul firmei pe care o administrau.
„În același context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndruma și controlează activitatea serviciului menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din DGPMB să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări”, susțin procurorii.