Geoană: Europa e înconjurată de un inel de state eșuate, iar adevărata problemă este lipsa de coordonare europeană

Geoană: Europa e înconjurată de un inel de state eșuate, iar adevărata problemă este lipsa de coordonare europeană
Foto: B1 TV

Europa este înconjurată de ”un inel de state eșuate”, iar adevăratul motiv de îngrijorare nu este valul de imigranți, ci lipsa europeană de coordonare, a declarat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

„Ceea ce este îngrijorător este că pentru prima dată (…) Europa este înconjurată de un inel de state eșuate și cu un potențial nemaivăzut de haos și de oameni care să vină în Europa. De la Sahara până în Afganistan, de la problemele care există în Ucraina, în Caucaz, în Siria sau Irak, în Libia, astăzi, observăm un fenomen care reprezintă un risc foarte mare pentru noi în Europa și pentru echilibrul global în general”, a declarat liderul PSRO.

El a arătat că, dincolo de riscuri de securitate generate de „teroriști din a doua generație”, importante pentru Europa sunt potențialul Afganistanului, impasul din Siria, dificultățile din Irak, problemele din Libia, adică „o combinație de crize mai mari sau mai mici care conduc la un exod”.

„Nu ar trebui să ne fie teamă de migrație, e un fenomen natural, trebuie să ne fie teamă de o combinație de probleme geopolitice din Europa care ar putea duce la o migrație inacceptabil de mare. (…) Nu mi-e teamă de fenomenul în sine, ci de această furtună perfectă, care cred că este doar începutul. Aici ar trebui să ne punem centurile de siguranță și să ne așteptăm la vremuri tulburi. Cred că fundația UE va fi supusă unui test”, a mai spus Mircea Geoană.

Acesta a criticat intenția liderilor de la Londra de a organiza un referendum pe tema rămânerii Marii Britanii în UE.

„Noi suntem aliații Marii Britanii, cooperăm strâns pe apărare, pe informații operative, există o cooperare între București și Londra, dar când vine vorba de protejarea drepturilor de liberă circulație, când Londra cere o renegociere a pachetului și a tratatelor (…), spunem (…): Da, mulțumesc, nu. Deci recunoaștem că avem o problemă și nu pot să le spun cetățenilor că acest contract pe care l-am semnat cu toții nu mai este valabil. Nu putem schimba elementele fundamentale ale Europei doar pentru că avem o problemă internă. Atunci și România va cere referendum, Tsipras în Grecia a jucat această carte deja și atunci se vor organiza referendumuri pe orice subiect pe care un politician în țara lui îl consideră relevant”, a mai afirmat Geoană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`