Regulamentul adoptat de Parlamentul European reduce nivelul maxim permis de emisii de gaze cu efect de seră din transporturi, clădiri și agricultură până în 2030 în statele din Uniunea Europeană.
Parlamentul a adoptat marți, 14 martie, cu 486 voturi „pentru”, 132 de voturi „împotrivă” și 10 abțineri, revizuirea Regulamentului în ceea ce privește partajarea eforturilor. Acesta stabilește reduceri anuale obligatorii ale emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru transporturi, încălzirea clădirilor, agricultură, instalațiile industriale și gestionarea deșeurilor pentru fiecare stat din UE. De asemenea, acesta reglementează în acest moment circa 60% din toate emisiile.
Revizuirea adusă crește obiectivul de reducere a GES pentru 2030 de la 30% la 40%, comparativ cu nivelurile din 2005. Astfel, în premieră, toate țările din UE trebuie să reducă emisiile de GES cu 10%-50%.
Fiecare stat își setează obiectivele în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor și de raportul cost-eficacitate. Statele membre vor trebui să garanteze în fiecare an că nu depășesc nivelul anual de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit antena3.ro.
„Prin această lege, facem un mare pas înainte spre atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii. Noile norme referitoare la reducerea emisiilor naționale garantează că toate statele membre își aduc contribuția în acest sens și că eliminăm diverse lacune existente. Astfel, putem trimite un semnal clar că Uniunea Europeană intenționează cu adevărat să fie un lider mondial care susține o agendă climatică competitivă și eficientă”, a declarat raportoarea Jessica Polfjärd (PPE, Suedia), după vot.
Modificarea prezentului Regulament trebuie să fie aprobată de către Consiliu, iar mai apoi va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii europene, intrând în vigoare după alte 20 de zile.