În lipsă de alte soluții, Columbia va trimite în străinătate nepoții hipopotamilor lui Escobar. Animalele s-au înmulțit incontrolabil

În lipsă de alte soluții, Columbia va trimite în străinătate nepoții hipopotamilor lui Escobar. Animalele s-au înmulțit incontrolabil
După moartea lui Escobar din 1993, hipopotami importați de lordul drogurilor s-au înmulțit peste măsură iar guvernul a eșuat în repetate rânduri în încercările de a ține sub control numărul animalelor, sursă foto: captură YT

După moartea lui Escobar (din 1993), hipopotami importați de cel supranumit „lordul drogurilor” s-au înmulțit peste măsură iar guvernul a eșuat în repetate rânduri în încercările de a ține sub control numărul animalelor.

Grădina zoologică a lui Pablo Escobar avea patru hipopotami importați ilegal

Prima dată când un hipopotam a ieșit dintre copaci, s-a clătinat greoi pe iarbă și a alunecat de-a lungul malului în apele tulburi ale râului Cocorná, pescarii din Las Angelitas au înghețat.

Grădina zoologică a lui Pablo Escobar avea patru hipopotami importați ilegal. Turma sălbatică numără acum aproximativ 80 de exemplare, arată The Guardian.

„Auzisem zvonuri despre acești hipopotami și văzusem urme de pași în josul râului, dar, cum nu am fost niciodată la o grădină zoologică, nu am văzut niciodată un astfel de animal în realitate”, spune Franki de Jesús Zapata Ciron.

„Un animal venit tocmai din Africa, aici!? Părea ceva rar și frumos”. Dar ceea ce a început ca un experiment exotic a devenit în cele din urmă ceva periculos și o sursă de dezbinare între cei cărora le e frică de ei și cei care îi iubesc.

Hipopopotamul care a intrat în râu în acea zi este doar unul dintre zecile de hipopotami care s-a născut după ce Escobar a importat patru dintre aceste mamifere gigantice din Africa pentru a le alătura girafelor, cămilelor, struților și altor animale exotice din menajeria de pe proprietatea sa Hacienda Nápoles, în anii 1980.

După ce a murit, încă din 1993, guvernul a eșuat în repetate rânduri să îmblânzească expansiunea populației de hipopotami care și-a făcut din bazinul râului Magdalena noua casă.

A încercat să sacrifice animalele în 2009, dar a fost nevoit să se oprească după ce o fotografie grafică a stârnit indignare la nivel național. Guvernul continuă să sterilizeze hipopotamii, dar aceștia se înmulțesc mai repede decât pot experții locali să-i găsească, să-i prindă și să-i castreze.

Acum, guvernul regional vrea să încerce o nouă strategie. La fel ca și cocaina lui Escobar, ei speră ca animalele de companie ale lui Pablo să poată fi expediate în străinătate.

Guvernul statului Antioquia din nord-vestul Columbiei spune că negociază cu un parc din India, unde intenționează să trimită 60 de animale, și cu un sanctuar din Mexic, unde vrea să trimită 10 animale.

După ce au pui, hipopotamii devin foarte teritoriali și uneori, agresivi

Primii doi hipopotami care și-au făcut casă în Las Angelitas în 2016 au fost în mare parte pașnici, dar un an mai târziu perechea a avut primul pui și a devenit rapid teritorială și agresivă.

Acum, în apropiere trăiesc opt hipopotami, iar comunitatea locală a trebuit să învețe modalități de a evita confruntările mortale.

Ei evită să pescuiască în aceeași zonă dacă hipopotamii sunt prin preajmă și lasă o lumină aprinsă afară pe timp de noapte pentru a-i împiedica să le răstoarne bărcile sau să facă vizite nedorite la domiciliu.

Însă, pe măsură ce populația crește, impactul acesteia este din ce în ce mai dificil de gestionat. Șanțurile noroioase de un metru lățime de pe malul ierbos al râului, la mai puțin de o sută de metri de casa familiei Zapata, marchează locul unde hipopotamii intră în mod regulat în apă pentru a se răcori.

Primii doi hipopotami care și-au făcut casă în Las Angelitas în 2016 au fost în mare parte pașnici, dar un an mai târziu perechea a avut primul pui și a devenit rapid teritorială și agresivă, sursă foto: captură YT

La doar 16 km vest de Las Angelitas, unde râul Cocorná se întâlnește cu Magdalena, locuitorii au mai multă afecțiune pentru mamiferele uriașe.

„Toată lumea de aici se teme puțin de ei și știm că sunt o problemă socială”, spune Noraldo Garzón, care conduce magazinul local din Estación Cocorná. „Dar dacă ar fi să îi întrebați pe oamenii de aici dacă vor să scape de ei mâine, în niciun caz. Sunt o specie foarte simpatică și oamenilor de aici au ajuns să le placă”.

Comunitatea are acum acces la o nouă industrie, mai ușoară și mai profitabilă: turismul cu hipopotami. „Nu vrem ca aceștia să fie sterilizați sau uciși”, spune Álvaro Díaz, în vârstă de 38 de ani, un pescar care își repară barca și care, de asemenea, taxează turiștii pentru a vedea animalele.

„Am învățat cum să coabităm cu hipopotamii și le putem citi limbajul corpului, astfel încât știm când sunt furioși și vor să fie lăsați în pace. În plus, ei s-au născut aici. Acum sunt și ei columbieni.”

Dar această coexistență armonioasă se va schimba în curând, prevăd biologii. Din cei patru hipopotami care au scăpat inițial de pe proprietatea de la țară a lui Escobar există astăzi aproximativ 130 – cea mai mare populație din afara Africii.

Fără crocodili, lei sau alți prădători africani care să-i țină în frâu, populația lor va continua să crească exponențial. Un studiu a estimat că, până în 2034, hipopotamii vor fi în număr de 1.400.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:47 - Sighiartău (PNL): „PSD se pregătește deja de planul de rezervă, acela de a guverna cu AUR. Sigur, o altă formulă de AUR – încearcă prin Târziu, prin alți lideri să guverneze după alegeri cu acest partid” (VIDEO)
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România
19:29 - Gorj: Școală și grădiniță modernizate cu 1 milion de euro, ținute închise. Care este explicația primarului
19:28 - Există sau nu o înțelegere între PSD și AUR? Laurențiu Gîdei: Cred că lucrurile au mers prea departe. Cei doi care au lansat astfel de supoziții sunt niște amatori ai politicii, niște iresponsabili (VIDEO)
19:06 - 100% Schengen, doar în 2025