Zelenski vrea ca Rusia să își schimbe numele în „Moscopole”, ca să o detașeze din punct de vedere lingvistic de Rusia Kieveană, primul stat slav din est

Zelenski vrea ca Rusia să își schimbe numele în Moscopole, ca să o detașeze din punct de vedere lingvistic de Rusia Kieveană, primul stat slav din est
Foto: Hepta/Abaca Press / Pool/ABACA.

Petiția adresată lui Zelenski și creată la 23 noiembrie, a depășit deja cele 25.000 de semnături pe care le cerea inițial. Este un gest simbolic, fără puterea de a obliga la vreo schimbare reală dar inițiatoarea petiției vrea ca Rusia de azi să nu mai aibă nicio legătură cu Rusia Kieveană.

Volodimir Zelenski susține o petiție care cere schimbarea numelui Rusiei în „Moscopole”

Zelenski a declarat că a făcut apel la primul ministru pentru a procesa petiția. Petiția argumentează că această schimbare de nume ar trebui să intre în vigoare deoarece „Rusia” sună ca „Rusia Kieveană”, statul precursor care a inclus teritorii atât în Rusia, cât și în Ucraina de astăzi.

Ucraina și Rusia au o dispută de lungă durată cu privire la cine este adevăratul succesor al Rusiei Kievene, potrivit Politico.

„Moscopole” este un termen vechi care se referă la zona din jurul Moscovei, care a crescut ca un centru de putere și influență, extinzându-se în Imperiul Rus, mai târziu în Uniunea Sovietică, apoi contractându-se în anii 1990 pentru a deveni capitala Federației Ruse moderne.

Autoarea petiției, Valeria Oleksandrivna Shakhvorostova, a scris: „Pentru străini, numele „Rus” (așa cum era marcată pe hărți Rusia Kieveană) și „Rusia”, „Russie”, „Russland” (așa cum era marcată Rusia) par aproape identice”.

„Acest lucru duce la confuzie la nivel internațional. Se scriu cărți de ficțiune, se filmează filme în care Rusia este prezentată ca statul Rus, ceea ce este inacceptabil”, a adăugat Șahvorostova în petiție.
„Avem responsabilitatea de a ne revendica identitatea și istoria”, a mai spus ea.

Zelenski a răspuns vineri la petiție, spunând că va trebui să se acorde o atenție deosebită sensibilităților istorice și culturale și că va trebui să se țină cont de „posibilele consecințe juridice internaționale”.

„M-am adresat prim-ministrului Ucrainei cu solicitarea de a o prelucra în mod cuprinzător, în special cu implicarea instituțiilor științifice, și de a mă informa pe mine și pe autoarea petiției cu privire la rezultate”, a declarat Zelenski în răspunsul la petiție, potrivit Insider.

Oficialii ruși au atacat propunerea din petiție de a schimba numele Rusiei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat în martie pe canalul său Telegram că aceasta este încă o „dovadă a încercării de a crea statul „anti-Rusia” din Ucraina”.

Deși petiția ar putea contribui la obținerea unui punct de vedere, se consideră, în general, că țările sunt responsabile de propriile nume și nu pot fi obligate să le schimbe.

Modalitatea oficială prin care o țară își poate schimba numele este anunțul făcut la ONU, cum a fost cazul Turciei în 2022, care a cerut să se numească Türkiye.

Uneori, numele sunt schimbate prin constrângere, ca atunci când Grecia a făcut presiuni asupra vecinului său pentru a-și schimba numele din Macedonia în Macedonia de Nord.

Guvernul său s-a conformat în 2019, sperând că schimbarea ar ajuta ambițiile sale de a adera la NATO și la UE, ambele demersuri asupra cărora Grecia poate exercita dreptul de veto.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`