Arabii din România vor statut de minoritate, românii din Italia cer același lucru Guvernului de la Roma

Arabii din România vor statut de minoritate, românii din Italia cer același lucru Guvernului de la Roma
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Timişoara este unul din centrele importante ale arabilor din România. În tot județul Timiș, conform cifrelor neoficiale, aproximativ 10.000 de islamici. Cei mai mulţi provin din Palestina şi Siria, dar sunt şi din Irak, Libia, Egipt, Maroc şi Tunisia.

Comunitatea arabă din România, din ce în ce mai numeroasă, vrea să fie reprezentată în Parlament

Arabii din Timișoara au început demersurile pentru recunoșterea ca minoritate etnică în România. Acest lucru le-ar aduce o serie de avantaje și le-ar garanta numeroase drepturi. Argumentul lor este numărul mare de arabi din țara noastră, peste 80% cu cetățenie română.

„Trăim în România de foarte mulți ani. Eu, de exemplu, trăiesc aici de 41 de ani. Am colegi care sunt în România din anii ‘60, alții sunt aici din anii ‘70.

Formăm o pătură socială puternică, suntem implicați în viața socială și economică a țării. E nevoie de un act normativ sau de un proiect de lege prin Parlament ca noi să fim recunoscuți ca minoritate”, a spus doctorul Ziad Al Massalmeh, președintele Asociației Siria Liberă din Timișoara, unul dintre membrii importanți ai comunității arabe din Banat.

Conform Constituției României, „statul recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase”.

De asemenea, statul român are datoria de a lua măsuri pentru ca minoritățile, numite și grupuri etnice, să-și dezvolte cultura, limba, religia, tradițiile și obiceiurile.

Alături de arabii stabiliți în România în urmă cu mai multe decenii, au venit și refugiații de război din ultimii ani (din Liban, Palestina, Siria).

În București locuiesc în jur de 30.000 de arabi, iar centre importante mai sunt, pe lângă Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Iași și Oradea.

Românii din Italia vor drepturi similare. Românii sunt cea mai numeroasă comunitate etnică din Italia, iar limba română este a doua cea mai vorbită după limba italiană.

Peste un 1,2 milioane de români trăiesc oficial în Italia, ceea ce reprezintă mai bine de 2% din populația țării. Cu toate acestea, cea mai numeroasă comunitate etnică nu este recunoscută ca atare la nivel legislativ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)