Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), a exclus proiectul „construirea şi dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi” de pe lista investițiilor cu bani din PNRR. Astfel, Consiliul Județean Iași, condus de Costel Alexe (PNL), a pierdut o finanțare de 300 de milioane de euro ce putea fi alocată prin acest Plan. Defapt.ro notează că de vină ar fi fost costurile supraevaluate și problemele cu digitalizarea.
Costurile pentru construirea şi dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi au fost estimate de CJ Iași la 1,479 miliarde lei, adică în jur de 300 de milioane de euro. Proiectul prevede construcția unui spital cu 450 de paturi și 19 săli de operație.
Spre comparație, pentru Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București, care are același profil precum unitatea din Iași, s-au cerut 788,9 milioane lei, adică în jur de 161 de milioane de euro. Institutul de la București urmează să aibă 324 de paturi și 14 săli de operație.
Astfel, unul dintre motivele pentru care proiectul din Iași a fost respins ține de costurile supraevaluate, informează defapt.ro.
De exemplu, costul mediu pe metru pătrat construit ajungea, în proiectul ieșean, la 26.500 lei, în timp ce costul mediu pentru un pat era de aproape 3,3 milioane lei. Pentru comparație, la București, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare, costul pe metru pătrat construit a fost calculat la 16.577 lei, iar costul pe pat, la puțin peste 2,4 milioane lei. Mai mult, costurile cu asistența tehnică pentru Iași au fost estimate la peste 20,3 milioane lei, în timp ce la București sunt de doar 460.000 lei.
Surse din Ministerul Sănătății au mai declarat pentru defapt.ro că un alt motiv ține de digitalizare.
De exemplu, în cererea de finanțare s-a menționat că 80 de paturi vor fi digitalizate și dotate cu echipamente IT care vor înlocui fișa de observație clasică a pacientului cu sisteme digitalizate (adică cu fișa sau dosarul electronic al pacientului). Consiliul Județean Iași a transmis ulterior o clarificare în care a menționat că toate cele 450 de paturi sunt digitalizate. În acest sens au dat ca exemplu paturile electronice pentru pacienți. Numai că Ministerul Sănătății a considerat că aceste paturi nu pot fi incluse în capitolul digitalizare, ci la echipamente medicale, deoarece toate paturile produse anul acesta au mecanisme electronice conectate la un panou de comandă prin care se rabatează, se ridică sau coboară.
Nemulțumit de decizia ministrului PSD Alexandru Rafila, liberalul Costel Alexe, șeful CJ Iași, a anunțat la începutul anului că a solicitat reevaluarea proiectului.