Departamentul de stat american a tras un semnal de alarmă în privinţa retrocedărilor religioase din ţara noastră. Autoritatea Statelor Unite a anunţat într-un raport pe anul trecut că demersurile în acest caz se desfăşoară cu dificultate şi că există accente antisemite şi practici discriminatorii. De asemenea în acelaşi document se menţionează şi afirmaţii ale premierului Victor Ponta, care au fost criticate de politicieni sau de reprezentanţi ai organizaţiilor civice şi diplomaţi.
Raportul Departamentului de stat american pe anul 2014 privind Libertatea religioasă precizează că pasivitatea instituţiilor guvernamentale din ţara noastră afectează grupuri religioase minoritare. În acelaşi document sunt criticate şi practicile discriminatorii sau accentele antisemite.
“Restricţii ale instituţiilor guvernamentale şi lipsa de acţiuni afectează o gamă largă de activităţi ale unor grupuri religioase minoritare din România, inclusiv prin blocarea retrocedării proprietăţilor confiscate. Oficiali din cadrul Ambasadei SUA au continuat să exprime preocupări privind ritmul lent al retrocedării proprietăţilor religioase, aparţinând în special Bisericii Greco-Catolice şi bisericilor istorice maghiare”, se arată în raportul Departamentului de stat american pe 2014.
Printre problemele semnalate sunt tergiversarea restiturii proprietăţilor greco-catolice, restricţionarea accesului unor grupuri nonortodoxe la spaţii din cimitire, presupusa hărţuire a unor copii greco-catolici la ore de religie sau refuzul aplicării deciziei privind demolarea turnului construit lângă Catedrala româno-catolică din Bucureşti. De asemenea, sunt menţionate şi afirmaţii ale premierului Victor Ponta.
“Pe 7 septembrie 2014, premierul Victor Ponta a declarat, potrivit presei, la o emisiune televizată, că efectele celor zece ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu au fost «similare cu cele ale regimului nazist din Germania»”, se arată în documentul SUA, care mai notează că aceste declaraţii ale premierului au fost criticate de politicieni locali şi străini, reprezentanţi ai organizaţiilor civice, diplomaţi, Federaţia Comunităţilor Evreieşti şi Institutul Wiesel.
De asemenea, sunt menţionate mai multe abateri antisemite, inclusiv acte de profanare la sinagogi, afirmaţii discriminatorii, atitudini negaţioniste şi ceremonii de comemorare a unor politicieni legionari, cazuri în care autorităţile române au declanşat investigaţii.
#DIRECT_ONE_n3bev7#