Cercetările arată că deșeurile aruncate în toalete și care ajung ulterior la stațiile de epurare sunt probabil responsabile de o sursă semnificativă de poluare a apei.
Toată hârtia igienică din întreaga lume verificată pentru „substanțe chimice care nu se descompun și sunt extrem de toxice” conținea acești compuși, iar deșeurile aruncate în toalete și trimise la stațiile de epurare a apelor uzate creează probabil o sursă semnificativă de poluare a apei, a constatat o nouă cercetare.
Odată ajunse în stațiile de epurare, substanțele chimice se depun în nămolul de canalizare care este în cele din urmă împrăștiat pe terenurile cultivate ca îngrășământ sau scuipat în cursurile de apă.
„Hârtia igienică ar trebui să fie considerată ca o sursă potențial majoră de substanțe toxice PFAS care intră în sistemele de tratare a apelor uzate”, au scris autorii studiului.
PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 14.000 de substanțe chimice utilizate în mod obișnuit pentru a face mii de produse de consum să reziste la apă, pete și căldură.
Acestea sunt numite „substanțe chimice veșnice” deoarece nu se descompun în mod natural și sunt legate de cancer, complicații fetale, boli hepatice, boli renale, tulburări autoimune și alte probleme grave de sănătate.